Odcinek 26


Danuta oraz jej synowa Kasia w kuchni Davida Gaboriaud przygotowują cebularze. Przy okazji jest to dobry moment, by wymienić poglądy na temat Kamila, syna Danuty, a męża Kasi. Czy przygotowując jego ulubiony przysmak panie dojdą do porozumienia?

Cebularze

3 godziny
6-7 sztuk

Ciasto


  • 500 g mąki pszennej 500
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • 1 żółtko
  • 270 ml mleka + łyżka mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 białko

Składniki


  • 1 opakowanie „Zupa cebulowa Jak u Mamy" WINIARY
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki maku
Cebularze

Przygotowanie


W misce wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Osobno wymieszaj mleko z żółtkiem. Wlej masę do miski z suchymi składnikami i zacznij wyrabiać ciasto. Po 2 min dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 5-6 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw pod przykryciem na 2 godziny.

Posiekaj cebule w piórka i zeszklij na patelni na złoty kolor.

1/2 opakowania „Zupy cebulowej Jak u Mamy” wymieszaj ze 150 ml zimnej wody. Wlej płyn do patelni z cebulą, wymieszaj i duś jeszcze 2 min. Posyp makiem i wymieszaj. Odstaw.

Gotowe ciasto podziel na kilka kuleki, ułóż na blasze przełożonej papierem do pieczenia, spłaszcz dłonią. Przykryj i odstaw na 30 min. Po tym czasie w każdym placku uformuj wgłębienie (np. szklanką) i nałóż porcję duszonej cebuli.

Wymieszaj białka z łyżką mleka i pędzelkiem posmaruj brzegi ciasta.

Piecz na złoty kolor ok 25-30 min w rozgrzanym do 190°C piekarniku (góra-dół).

Serwuj od razu :)