Odcinek 25


Kornelia i Igor, goście Davida Gaboriaud, wspólnie przygotowują klopsiki w sosie bolońskim z makaronem papardelle. Podczas gotowania Igor przywołuje w pamięci wyjazdy z czasów młodości. Kornelia nie jest zachwycona, kiedy temat niechybnie zmierza do wakacyjnych miłości.

Domowe papardelle z klopsikami w sosie bolońskim

30 minut
2 porcje

Domowe papardelle


  • 200 g mąki semolina
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • miks ulubionych ziół: bazylia, szałwia, oregano…

Składniki


  • 1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA…klopsiki w sosie bolońskim
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • Sól
  • Pieprz
Domowe papardelle z klopsikami w sosie bolońskim

Przygotowanie


Przygotuj WINIARY POMYSŁ NA…klopsiki w sosie bolońskim wg przepisu na opakowaniu.

Podgrzej piekarnik do temperatury 200℃, do mięsa mielonego dodaj 1 łyżkę przyprawy z dolnej części opakowania, pozostałą wymieszaj z pomidorami z puszki.

Mięso wymieszaj z przyprawą i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Włóż do woreczka z górnej części opakowania, dodaj puszkę krojonych pomidorów wymieszanych z przyprawą i jedną posiekaną czerwoną cebulę.

Zamknij woreczek czerwoną zapinką i ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego powietrze.

Domowe papardelle


Wymieszaj mąkę z całymi jajkami i oliwą z oliwek. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, sprężyste i elastyczne (około 6-8 minut). Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj każdą z porcji na cienkie podłużne płatki za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Na tym etapie posyp ciasto ziołami. W trakcie wałkowania wbiją się one w ciasto.

Zwiń płatek w rulon i pokrój na papardelle. Gotuj paski w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Serwuj papardelle z klopsikami w sosie bolońskim. Posyp świeżą bazylią lub innymi ziołami. Możesz też posypać danie odrobiną sera typu Grana Padano lub parmezamem.