Odcinek 24


W sylwestrowym odcinku fizyk Czarek oraz jego siostra Milena opowiadają o swoich planach sylwestrowych. Czy imprezowa przekąska, którą przygotują może stać się iskrą, która rozpali uczucie nawet u osób z kompletnie innych światów?

Kurczak w panierce panko z sosami Jalapeño i Curry WINIARY oraz sałatką coleslaw

30 minut
4 porcje

Składniki


  • 1 butelka sosu Jalapeño Winiary i 1 butelka sosu Curry Winiary
  • 600 g piersi kurczaka
  • 100 g mąki ryżowej lub pszennej
  • 2 jajka
  • opakowanie panierki panko (ewentualnie zwykłej bułki tartej)
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz
  • 1/4 zielonej kapusty
  • 1 papryczka jalapeno
  • świeża kolendra
  • dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka miodu
  • sól
Kurczak w panierce panko z sosami Jalapeño i Curry WINIARY oraz sałatką coleslaw

Przygotowanie


Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o grubości palca. Obtocz je w mące, potem w ubitych jajkach, a na koniec panierce panko. Smaż w oleju rozgrzanym do 170°C aż uzyskają złoty kolor. Wyjmij i odsącz (najlepiej przełóż na ręcznik papierowy).

Poszatkuj kapustę. Posiekaj kolendrę i jalapeno. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki i miodem. Gotowym sosem polej poszatkowaną kapustę.

Kurczaki serwuj z sosem Jalapeño i sosem Curry Winiary oraz z surówką Coleslaw.