Odcinek 21


Dzień Dziecka wymaga odpowiednich przygotowań. Pani Maja z wnuczką i Davidem wyczarują kolorową galaretkę z pianką, musem mascarpone i migdałami. Nie zabraknie również rozmów o zaletach i wadach dorosłości.

Galaretka z pianką, musem mascarpone i migdałami

25 min
4 porcje

Składniki:


  • 1 opakowanie Galaretki z pianką – smak truskawkowy Winiary
  • 200 ml mascarpone
  • 3-4 łyżki rozmrożonych truskawek
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 małe listki mięty
Galaretka z pianką, musem mascarpone i migdałami

Przygotowanie:


Migdały upraż na suchej rozgrzanej patelni. Po uprażeniu drobno je posiekaj. Truskawki zmiksuj na gładką masę. Mascarpone wymieszaj z miodem. Zetrzyj trochę skórki z cytryny i na koniec pokrop do smaku sokiem z cytryną.

Przygotuj Galaretkę z pianką Winiary wg instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Wystudzoną galaretkę przelej do miseczek i wstaw do lodówki do stężenia. Wyciągnij miseczki z galaretkami, zanurz delikatnie w ciepłej wodzie i wyciągnij ostrożnie galaretki – przełóż na talerzyki deserowe pianką do góry.

Wyjmij mus z mascarpone z lodówki. Za pomocą łyżki stołowej nałóż obok galaretek i polej sosem truskawkowym. Posyp posiekanymi migdałami i udekoruj listkami mięty.