Odcinek 20


Pani Maja i jej wnuczka Kasia zdradzą, jaki prezent przygotowały na Dzień Matki. Deser okaże się niezbędny – będzie to churros z kremem czekoladowym. Żeby nie było zbyt słodko, w czasie przygotowywania hiszpańskich pączków z budyniem okaże się, że nie wszyscy goście potrafią dotrzymywać tajemnicy!

Churros z kremem czekoladowym

40 min
4 porcje

Ciasto ptysiowe:


  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 75 g mąki pszennej typu 480
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • olej do głębokiego smażenia

Sos czekoladowy:


  • 1 opakowanie Budyniu o smaku czekoladowym bez dodatku cukru Winiary
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 ml mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 20 g masła

dodatki:


  • 2 łyżki cukru białego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
 Churros z kremem czekoladowym

Ciasto ptysiowe:


W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i solą, a następnie odstaw. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Postaw z powrotem garnek na wolnym ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je wysuszyć. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Dodaj całe jajka (po kolei), cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozgrzej olej do 170ºC. Szprycuj na powierzchnię oleju churros o długości ok. 10 cm, po kilka sztuk w każdej turze. Poczekaj 2 minuty, aż się ładnie zarumienią, odwracając je w połowie smażenia. Wyjmij z garnka i odsącz na papierowym ręczniku. Następnie, jeszcze ciepłe, obtaczaj w mieszance cukru z cynamonem. Powtarzaj czynność do wyczerpania ciasta.

Krem czekoladowy


Zawartość opakowania z budyniem wymieszaj w 50 ml zimnego mleka. Pozostałe 450 ml mleka zagotuj. Gorzką czekoladę posiekaj nożem na drobne kawałki. Wlej zimne mleko z budyniem do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 30 sekund i dodaj kawałki czekolady. Odstaw z ognia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodaj jeszcze masło oraz pieprz cayenne i dobrze wymieszaj.

Serwuj od razu z churrosami.