Odcinek 16


Szaszłyki z grillowanej karkówki z makaronową sałatką pozwolą Grażynie wrócić wspomnieniami do wakacji. Tzatziki wzbudzą żywe obrazy z Grecji. Natomiast zapach rozmarynu uwolni wspomnienia z wycieczki do Włoch.

Szaszłyki z grillowanej karkówki z makaronową sałatką

30 min/ 60 min marynowanie
4 porcje

Składniki:


  • 400 g karkówki
  • 1 opakowanie Pomysł na… Karkówkę z grilla + Tzatziki dip
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do dipu Tzatziki
  • 200 g świeżego ogórka
  • 300 ml jogurtu

Dodatki:


  • 1 szklanka makaronu orzo (przed ugotowaniem)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 żółte pomidory
  • łyżka czarnych oliwek
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz
Szaszłyki z grillowanej karkówki z makaronową sałatką

Przygotowanie:


Karkówkę pokrój w kostkę o grubości 2-3 cm. Marynatę do karkówki wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, posmaruj nią dokładnie kawałki ze wszystkich stron i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. (Oliwa z oliwek ma więcej smaku niż olej i nadaje mięsu dodatkowy aromat). Wyciągnij mięso minimum 20 min przed grillowaniem. Wbij kawałki mięsa na 4 drewniane patyczki (wcześniej namoczone w wodzie, by nie przypaliły się w trakcie grillowania).

Grilluj szaszłyki na rozgrzanej patelni grillowej, na średnim ogniu – po 2 minuty z każdej strony uważając, aby nie przypalić mięsa. Zdejmij szaszłyki z patelni i odstaw na talerz na pół minuty, by odpoczęły.

Ugotuj makaron orzo wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu opłucz pod zimną wodą i odsącz. Paprykę i pomidory pokrój w drobną kosteczkę (usuń pestki z pomidora). Oliwki drobno posiekaj. W miseczce rozpuść w occie dwie szczypty soli, a następnie wlej oliwę i wymieszaj.

Wymieszaj winegret z makaronem, warzywami i oliwkami. Do smaku dodaj pieprz i tuż przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Przygotuj dip. Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody. Zawartość małej saszetki Pomysł na... 2w1 Tzatziki dip wymieszaj dokładnie z jogurtem i startym ogórkiem. Pokrop oliwą. Przygotowany w ten sposób dip podawaj jako dodatek do szaszłyków oraz sałatki z makaronem.