Odcinek 15


Ostry czosnek w połączeniu z delikatnym aromatem sosu pomidorowego, to baza do wielu aromatycznych dań. Składniki te uzupełniają się tak, jak Igor i Kornelia. Małżeństwo pomoże Davidowi przygotować filet z dorsza w sosie włoskim. Jak Kornelia ze swoim włoskim temperamentem odnajdzie się w kuchni?

Filet z dorsza w sosie włoskim

20 min.
4 porcje

Składniki:


  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka kaparów + łyżka octu po kaparach
  • 1 Sos Włoski Winiary w słoiku
  • 400 g filetu z dorsza (lub innej białej mięsistej ryby)
  • sól, pieprz
  • kilka liści bazylii

Dodatki:


  • ryż basmati (porcja ugotowanego ryżu dla 4 osób)
Filet z dorsza w sosie włoskim

Przygotowanie:


Filet z dorsza podziel na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj drobno papryczkę chili. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

W garnku na łyżce oliwy z oliwek duś na średnim ogniu przez pół minuty papryczkę chili i czosnek, aż poczujesz przyjemny zapach.

Wlej Sos Włoski Winiary i wymieszaj.

Dodaj kapary oraz łyżkę octu po kaparach i wymieszaj z sosem.

Zanurz kawałki ryby w sosie. Przykryj i gotuj kilka minut (żeby sprawdzić, czy ryba się ugotowała, delikatnie wbij nóż w filet – jeśli płatki ryby łatwo odchodzą to znak, że ryba jest gotowa).

Gotową rybę serwuj z sosem i dodatkiem ugotowanego wcześniej ryżu basmati. Udekoruj listkami bazylii.