Odcinek 12


Gdy zbliża się Wielkanoc, niezbędne stają się pomysły na przygotowanie potraw z jajek. Tym razem goście poznają przepis na jajka faszerowane zabarwione sokiem buraczanym. Gotowanie odbędzie się w akompaniamencie oczekiwania, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Jajka faszerowane zabarwione sokiem buraczanym

25 min.
4 porcje

Składniki:


  • 8 jajek (ugotowanych na twardo i obranych)
  • 1 l zakwasu buraczanego (lub soku buraczanego)
  • 1-1,5 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • korzeń świeżego chrzanu

Dodatki:


  • 4 łyżki kaszy gryczanej palonej
  • 200 ml oleju (do smażenia)
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • 1 upieczony burak (opcjonalnie)
Jajka faszerowane zabarwione sokiem buraczanym

Przygotowanie jajek:


Jajka zanurz w zakwasie buraczanym lub w soku z buraka i odstaw do lodówki. Jeżeli używasz zakwasu - na 30 min., jeśli soku z buraka - na 15 min. Jeśli używasz soku z buraka, wymieszaj go z łyżką octu.

Popcorn:


Zrób popcorn z kaszy – rozgrzej olej do 180ºC, przełóż kaszę do małego sitka i zanurz w gorącym oleju. Smaż kilka sekund, aż kasza przestanie strzelać. Odsącz popcorn na papierowym ręczniku.

Faszerowanie:


Jajka wyciągnij z kąpieli buraczanej i odsącz na papierowym ręczniku.

Przekrój je wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka, zmiksuj je razem z majonezem, olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny na gładką, jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i szprycuj połówki jajka.

Jeśli używasz awokado i/lub upieczonego buraka, pokrój je w kosteczkę i posyp nimi delikatnie farsz.

Dekoracja:


Faszerowane jajka udekoruj posiekanym koperkiem. Zetrzyj na nie świeży chrzan i posyp popcornem gryczanym. Jajka najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.