Odcinek 11


Jak zostać szefem kuchni w swoim domu? Można zacząć, jak Marek, od przygotowania żurku razowego z jajkiem w koszulce i wędzonym boczkiem. Uczeń, pod pilnym okiem Davida, rozwinie swoje kulinarne umiejętności.

Żurek razowy z jajkiem w koszulce i wędzonym boczkiem

25 min.
4 porcje

Składniki:


  • 1 opakowanie Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY
  • 4 cienkie plastry wędzonego boczku
  • 2 białe kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • świeży chrzan (do smaku)
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatki:


  • łyżka octu
  • 4 jajka
  • 4 grzanki
Żurek razowy z jajkiem w koszulce i wędzonym boczkiem

Żurek:


Zupę przygotuj według przepisu na opakowaniu, gotuj 5 minut.

Dodatki:


Plastry boczku połóż na suchej rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, aż będą chrupkie i złociste.

Odsącz je na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w jednocentymetrowe plastry białą kiełbasę z dodatkiem ząbków czosnku oraz tymiankiem. Smaż na złoty kolor.

Wbij jajka do oddzielnych miseczek. W rondelku zagotuj wodę z octem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jedno jajko. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 min. Wyciągnij jajko za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Powtórz tę samą czynność z kolejnymi jajkami, nie zapominając o wirze.

Podanie:


Do głębokich talerzy lub misek włóż po kilka plastrów białej kiełbasy. Następnie delikatnie połóż na nich jajko w koszulce. Wlej zupę tak, by pokryła wszystkie składniki oprócz jajka.

Udekoruj chipsem z boczku, zetrzyj świeży chrzan (do smaku) i serwuj z grzankami.