Odcinek 5


Gośćmi Davida jest małżeństwo - Igor i Kornelia. Smak domowego makaronu przypomina Igorowi wakacje z czasów młodości, spędzone w towarzystwie innych kobiet. Zazdrosna Kornelia nie jest zachwycona. Czy wspólnie przygotowane klopsiki w sosie bolońskim z domowym makaronem papardelle załagodzą małżeńską sprzeczkę?

Club sandwich

45 min.
4 porcje


  • 500-600 g filetów z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 małe/1 duży seler (bulwa)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • kilka łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • dwie garści rukoli
  • 12 kromek chleba pszenno-żytniego na zakwasie
  • masło
Club sandwich

Mięso :


Piersi z indyka dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (użyj patelni z metalową rączką) obsmaż filety z obu stron na złoty kolor. Następnie na patelnię wrzuć gałązki tymianku oraz ząbki czosnku i połóż podsmażone filety na tych dodatkach. Dodaj 20 g masła, poczekaj aż zacznie się pienić i przy pomocy łyżki podlewaj mięso masłem przez kilkanaście sekund. Wstaw patelnię z tak przygotowanymi filetami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 15 min. Po tym czasie wyciągnij patelnię z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Pokrój filety na cienkie plastry.

Dodatki:


Zetrzyj seler oraz skórkę z cytryny na tarce. Wymieszaj z musztardą, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, curry oraz sokiem z cytryny, dopraw solą do smaku.

Umyj i wysusz rukolę.

Kromki chleba piecz w piekarniku na złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika.

Na desce, ułóż dwie grzanki i posmaruj je masłem. Na posmarowaną kromkę chleba ułóż starty seler, jeden lub dwa cienkie plastry indyka, kilka listków rukoli. Ułóż kolejną grzankę, tym razem posmaruj ją Majonezem i znów ułóż starty seler, plaster/dwa indyka i kilka listków rukoli oraz grzankę. Wbij od góry w kanapkę drewniany patyczek.

Kanapki serwuj na desce lub talerzu z rukolą.