Sos ketchup majonez może być idealnym rozwiązaniem, gdy nie wiesz, jaki dip będzie najbardziej odpowiedni. Każdy z popularnych sosów być używany jako dodatek do smażonej kiełbasy lub parówek, dań z grilla, na kanapki do skrzydełek z kurczaka albo nuggetsów. Czy zawsze trzeba wybierać? Nie! Ketchup z majonezem to genialne rozwiązanie dla niezdecydowanych. Jeśli tylko wymieszasz oba te produkty w odpowiednich proporcjach, efekt z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy!
Walory smakowe tego dipu zależą w dużej mierze od tego, po jaki sięgniesz ketchup i majonez. Opisana receptura wyjdzie bezbłędnie, jeśli wykorzystasz Majonez Delikatny WINIARY i Ketchup Łagodny WINIARY. Wyśmienity sos keczup-majonez uzyskasz, mieszając 300ml majonezu i 100 ml keczupu. Sos ketchupowo-majonezowy będzie jednak znacznie lepszy, jeśli dodasz także trochę soli i pieprzu, garść świeżej bazylii oraz ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
Podstawową recepturę można wzbogacić także o inne składniki. Jeśli sos ma być trochę bardziej płynny, dobrym pomysłem będzie dodanie jeszcze sosu z cytryny. Ketchup i majonez da się także zamienić w sos o głębszym, bogatszym smaku, gdy oprócz bazylii do miski trafią także inne przyprawy - zwłaszcza zioła prowansalskie, tymianek czy odrobina papryki mielonej. Przepis w Twoim wydaniu będzie zawierać więc przyprawy, po które sięgasz najchętniej! Możesz dodać je oczywiście też na późniejszym etapie, w momencie serwowania dania, któremu towarzyszy dip.
Prawidłowo przygotowany sos majonezowo-keczupowy przypomina pod względem koloru i konsystencji sos tysiąca wysp. Jest trochę bardziej płynny od majonezu i znacznie jaśniejszy niż ketchup. Aż się prosi, żeby zanurzyć w nim przekąski trzymane w dłoni lub na widelcu. Będzie idealny dań na ciepło takich jak frytki, krążki cebulowe, tosty z serem. Niektórzy używają także tego połączenia do przystawek na zimno - na przykład pokrojonych w słupki świeżych warzyw.
Stworzenie sosu jest jak wiadomo banalnie proste. A jak podać go na stół i jak przechowywać? Podobnie jak sam majonez i ketchup, sos, który powstaje z ich połączenia najlepiej trzymać w lodówce, w zamkniętym pojemniku - takim jak słoik. Natomiast w kwestii doprawienia potraw tym sosem istnieją trzy szkoły:
Która forma będzie najlepsza? To już sprawa indywidualna. Jeśli masz swój ulubiony sposób, jak jeść ketchup i majonez, sos z połączenia obydwu składników najlepiej spożywać tak samo.
Nieraz nie trzeba poszukiwać wykwintnych przepisów i skomplikowanych receptur, bo najlepiej sprawdzają się te najprostsze. Dwa najczęściej używane w domu sosy można połączyć w jeden, tworząc coś, co będzie zarazem pyszne i bardzo uniwersalne. Po sos ketchupowo-majonezowy warto sięgać, gdy nie możesz się zdecydować, czy lepiej dodać majonez, czy może ketchup. To mieszanka, która rozwiąże wiele dylematów!