kasza

Rodzaje

  • jęczmienna

    jęczmienna

  • kuskus

    kuskus

  • gryczana

    gryczana

  • manna

    manna

  • jaglana

    jaglana

  • kukurydziana

    kukurydziana

  • bulgur

    bulgur

  • owsiana

    owsiana

  • amarantus

    amarantus

  • quinoa

    quinoa

Kasza
jęczmienna

Znana na całym świecie, kasza jęczmienna występuje w kilku różnych rodzajach – od pęczaku, czyli oczyszczonych ziaren jęczmienia w całości, przez kaszę perłową, której duże cząstki są dodatkowo obtaczane i polerowane, po klasyczną kaszę łamaną , która zawiera więcej wartości odżywczych niż perłowa, dzięki zachowaniu ciemnej skórki.

Niezależnie od sposobu przygotowania, kasze jęczmienne zawierają bardzo dużo błonnika (glukanu), są bogate w obniżające poziom cholesterolu fitozwiązki, ale przede wszystkim – są pyszne!

Stanowią aż 70% kasz wytwarzanych i jadanych w Polsce. W regionie Roztocza – polskiego zagłębia kasz i olejów – robi się z nich wiele charakterystycznych lokalnych potraw, takich jak pierogi, gołąbki czy budynie mięsne. A dzięki swojemu delikatnie „ziemistemu” smakowi, idealnie łączą się z ciemnymi mięsami, sosami i tradycyjnymi daniami kuchni polskiej.

Kasza jęczmienna


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 334 kcal
Białko: 8,4 g
Węglowodany: 69,5 g
Tłuszcz: 2 g

Kasza
kuskus

Te około milimetrowe kuleczki zrobione są z mielonej pszenicy twardej, czyli semoliny, z dodatkiem solonej wody, którą miesza się delikatnie aż do powstania kaszki, a następnie obgotowuje i studzi.

Kuskus przygotowuje się bardzo szybko, zalewając wrzątkiem lub gotując na parze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sałatkach oraz daniach głównych nawet najbardziej zabieganych osób. Doskonale sprawdza się też w diecie osób uprawiających sporty, ponieważ ma w sobie dużo białka, ale stosunkowo niewiele błonnika, który mógłby powodować uczucie ciężkości.

Pierwszy raz wspomniany został już w trzynastowiecznej książce kucharskiej, jako „znany na całym świecie”, ale to w krajach północnej Afryki – takich jak Maroko, Libia czy Algieria – jest nieodłącznym składnikiem codziennej diety od blisko pięciu tysięcy lat. Jednym z najpopularniejszych dań jest marokański kuskus z warzywami – gotowany z masłem, zawierający tradycyjne 7 warzyw i popijany maślanką.

Kasza kuskus


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 360 kcal
Białko: 13 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcz: 2 g

Kasza
gryczana

Chociaż gryka pochodzi z dalekiego wschodu – Chin i Japonii, to kasza z niej zrobiona najlepiej znana jest w krajach słowiańskich. Jest tak nierozerwalnie związana z tym regionem, że w języku angielskim nie ma swojego odpowiednika – nazywana jest po prostu „kasha” i jako taka zyskała sporą popularność w Stanach Zjednoczonych.

Kasza gryczana może być prażona zaraz po wyłuskaniu z otrębów – jej smak jest wtedy intensywniejszy, i taka jej forma jest najbardziej popularna, zaś drugą opcją są jaśniejsze i delikatniejsze ziarna nieprażone.

Ta kasza zawiera przede wszystkim dużą ilość białka potrzebnego nam w prawidłowym rozwoju, a zawartość przeciwutleniaczy oraz składników regulujących działanie insuliny, czyni ją idealną dla osób chorych na cukrzycę.

Kasza gryczana prażona


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 350 kcal
Białko: 13,6 g
Węglowodany: 65,4 g
Tłuszcz: 2,6 g

Kasza gryczana biała


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 340 kcal
Białko: 11,7 g
Węglowodany: 64,5 g
Tłuszcz: 2,8 g

Kasza
manna

Trudno ustalić jej pochodzenie, ponieważ powstaje podczas mielenia na mąkę pszenicy, która z kolei jest powszechnie znana na całym świecie.

Drobne cząstki tzw. bielma mącznego dodatkowo się oczyszcza, a w efekcie uzyskuje się znaną dzieciom kaszkę mannę. Ale również dorośli powinny się nią zainteresować, ponieważ jest naturalnym źródłem żelaza i jodu, a na dodatek jest wyjątkowo lekkostrawna!

Przygotowuje się ją w kilka minut i nadaje się do stosowania nie tylko jako słodkie śniadanie dla dzieci, lecz również jako zamiennik makaronu w zupach, element pysznych ciast lub jako zagęstnik sosów zamiast mąki.

Kasza manna


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 348 kcal
Białko: 8,7 g
Węglowodany: 76,7 g
Tłuszcz: 1,3 g

Kasza
jaglana

W Chinach była używana już tysiące lat temu, ale jest powszechnie znana na całym świecie, ponieważ uprawa prosa, od którego pochodzi, jest stosunkowo prosta i możliwa nawet na bardzo suchych gruntach.

Swoją niewiarygodną popularność (czasem nazywana jest królową kasz!) zawdzięcza delikatnemu smakowi, który można dodatkowo podkreślić przez prażenie na suchej patelni przed gotowaniem – tak wydobędziemy jej lekko orzechowy smak. Prażenie nie odbiera kaszy jej wartości, a byłoby czego żałować! Zawiera żelazo, witaminy z grupy B , a przede wszystkim krzem, który rzadko występuje w naszym pożywieniu, a działa świetnie na skórę, włosy i paznokcie.

Świetnie sprawdza się jako zamiennik ryżu w daniach azjatyckich, dodatek do zup, a ugotowana na mleku w połączeniu z owocami jest zdrowym i smacznym deserem lub śniadaniem dla nawet najbardziej wybrednych maluchów.

Kasza jaglana


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 346 kcal
Białko: 10,6 g
Węglowodany: 68,8 g
Tłuszcz: 3,9 g

Kasza
kukurydziana

Kukurydza była znana od wieków w Ameryce Południowej, ale gdy tylko Kolumb przywiózł ją na Stary Kontynent, szybko zyskała popularność na całym świecie – dlatego dziś możemy cieszyć się jej smakiem i niezliczonymi możliwościami zastosowania.

Kasza i mąka kukurydziana są podstawowym składnikiem meksykańskich placków i tortilli, zaś w Europie najlepiej znane są włoska polenta – będąca doskonałym składnikiem zarówno deserów, jak i dań głównych oraz pochodząca z Rumunii mamałyga, czyli słodkie lub słone ciasto, które przygotowuje się niezwykle prosto i szybko.

Jest jedną z najlepiej przyswajalnych kasz – nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i świetnie sprawdza się w żywieniu niemowląt, np. jako pierwsza kaszka. Zawiera także luteinę, która pomaga nam zachować dobry wzrok, zaś weganie mogą z powodzeniem zastąpić nią jaja w swoich wypiekach.

Kasza kukurydziana


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 342 kcal
Białko: 8,3 g
Węglowodany: 72,2 g
Tłuszcz: 1,7 g

Kasza
bulgur

Kuchnia turecka, syryjska, armeńska, ale także grecka – wszystkie one doceniają prostotę i pożywność kaszy bulgur. Powstaje ona inaczej niż większość kasz: twarda pszenica durum jest gotowana, suszona i delikatnie łamana, a w efekcie otrzymujemy delikatnie orzechową kaszę – o wiele bardziej pożywną od ryżu.

Jest składnikiem wielu orientalnych dań, w tym nieodłącznej w kuchni arabskiej sałatki tabbouleh.

Ta szybka i łatwa w przygotowaniu kasza (wymaga jedynie zalania na 15-20 minut wrzątkiem) zawiera w sobie dość błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, że w połączeniu z nasionami strączkowymi dostarczy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników w jednym daniu.

Kasza bulgur


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 342 kcal
Białko: 11,3 g
Węglowodany: 75,9 g
Tłuszcz: 1,7 g

Kasza
owsiana

„Kasza owsiana” może brzmieć obco dla części z nas. Wszyscy znamy płatki owsiane, ale kaszę? A jednak. Całe niekruszone ziarna owsa są oczyszczane i szlifowane, tak aby zatrzymały w sobie jak najwięcej cennych związków. A jest co zatrzymywać!

Ten śniadaniowy przysmak jest doskonałym źródłem glukanu i flukanu – rozpuszczalnych błonników, które nie tylko zapewniają długotrwałe uczucie sytości, ale również regulują stężenie cholesterolu we krwi. Zaś zawartością antyoksydantów przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż.

Spłaszczona kasza z owsa, powszechnie znana jako płatki owsiane, jest również bardzo korzystna dla naszego zdrowia, ponieważ poddana jest jedynie krótkiemu procesowi parzenia i zgniatania. Wciąż zachowuje dużą ilość minerałów, kwasu foliowego oraz witamin (np. A i E).

Kasza owsiana


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 370 kcal
Białko: 12 g
Węglowodany: 65g
Tłuszcz: 6,9 g

Kasza
amarantus

Amarantus, czyli szarłat, jest kaszą bardzo wszechstronną: można go wykorzystać w wielu daniach – w owsiankach, jako składnik bezglutenowych naleśników czy klusek, element sałatek.

To wyjątkowo zdrowa kasza, zawierająca np. białko o dużo lepszym stopniu przyswajania niż to, które otrzymujemy z mleka czy z soi, więcej żelaza niż szpinak i porównywalną ilość wapnia co mleko! A do tego jest lekkostrawny i zawiera substancje zwalczające wolne rodniki.

Ciekawostką jest, że amarantus to tak naprawdę niewielkie nasiona rośliny, która jeszcze do niedawna np. w Polsce była uważana za roślinę ozdobną. Natomiast Aztekowie i Indianie Ameryki Środkowej znali go od tysięcy lat, nie tylko ze względu na pełne witamin i minerałów ziarna, ale także przypominające szpinak jadalne liście. Otaczana boską czcią roślina została zakazana przez kolonizatorów i na wiele lat zniknęła z powszechnego jadłospisu.

Kasza amarantus


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 401 kcal
Białko: 15 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcz: 6,5 g

Kasza
quinoa

Quinoa, w Polsce nazywana także komosą ryżową, pochodzi od rośliny, która należy do grupy tzw. pseudozbóż, a którą uprawiali i otaczali szczególną czcią Inkowie.

Choć przez wiele lat pozostawała ona domeną górskich regionów Ameryki Południowej, dziś święci triumfy na całym świecie jako cenne źródło białka, a także składników wspomagających między innymi budowę chrząstek i prawidłowy wzrost u dzieci. Szczególnym dowodem na to, że quinoa jest wyjątkowo zdrowa, jest takt, że NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest bardzo blisko osiągnięcia tego poziomu”.

Quinoa występuje w kilku różnych kolorach, które delikatnie różnią się smakiem, najpopularniejsze zaś są biała oraz czarna i czerwona, które mogą z powodzeniem zastąpić płatki śniadaniowe lub być dodatkiem do sałatek i zup.

Kasza quinoa


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 427 kcal
Białko: 13,7 g
Węglowodany: 77,7 g
Tłuszcz: 6,5 g

Nasze
przepisy

Zapiekanki z bakłażanem i cukinią
4 porcje

Zapiekanki z bakłażanem i cukinią

★★★★★

Masz ochotę na danie z bakłażana lub cukinii, ale niekoniecznie chcesz robić pospolite leczo? Spróbuj nasz przepis na zapiekanki z bakłażanem i cukinią! To świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków, a dodatkowo smaczne i zaskakujące połączenie kaszy z tymi warzywami. Twoje zapiekanki będą miały wspaniały smak dzięki wykorzystaniu Sosu neapolitańskiego Italia WINIARY, a Twoje pociechy będą prosić o dokładkę. Smacznego! ;)

Sposób przygotowania:

  1. 1 Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.
  2. 2 Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.
  3. 3 Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.
  4. 4 Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.
  5. 5 Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.
  6. 6 Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.
  7. 7 Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.
  8. 8 Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości plastrów warzyw i grubości warstwy nałożonego mięsa).
  9. 9 Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.
  10. 10 W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos neapolitański Italia WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.
  11. 11 Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem neapolitańskim.

Składniki

  • Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY ( 1 kostka )
  • Sos neapolitański Italia WINIARY ( 1 opakowanie )
  • Cukinia ( 2 sztuki )
  • Bakłażan ( 2 sztuki )
  • Oliwa z oliwek do posmarowania plastrów cukinii i bakłażana ( 3 łyżki )
  • Cebula ( 1 sztuka )
  • Mięso drobiowe mielone ( 200 g )
  • Kasza jęczmienna perłowa ( 0,5 szklanki )
  • Oliwa z oliwek do smażenia cebuli ( 1 łyżka )
  • Oregano świeże ( 0,5 pęczka )
  • Bazylia świeża ( 0,5 pęczka )
  • Ser żółty starty ( 150 g )
  • Sól ( do smaku )

Polecamy produkty

Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY

Minutnik

Z nami ugotujesz idealną kaszę!
palnik
kasza
Ustaw ilość kaszy:
gramy
szklanki
Gotuj kaszę!
Ilość wody:
ml
szklanki
Ilość porcji:

Ciekawostki

Co w kaszy piszczy?

Zastanawiałaś się kiedyś, co czyni kasze tak wyjątkowymi? A może chcesz wiedzieć, czym jest znany Ci ze słyszenia „pęczak”?

Specjalnie dla Ciebie zebraliśmy w jednym miejscu wszystko, co warto wiedzieć o kaszach!

Jak zboże
staje się kaszą?

Kasze można wytwarzać z niemal każdego zboża, a także z wielu roślin będących tzw. pseudozbożami. Proces rozpoczyna się od transportu do młyna, poprzez oczyszczanie ziaren, prażenie, krojenie, aby zakończyć na najprzyjemniejszym – jedzeniu! Różnorodność kasz pozwala wykorzystywać ją do niemal wszystkich potraw, dzięki temu jest powszechna na całym świecie.

  • Kłos
  • Pełne ziarno
  • Prażenie
  • Kasza średnia
  • Kasza drobna
  • Mąka
  • Jedzenie

Jak zachęcić dziecko do jedzenia kaszy?

Najprostszym sposobem oswojenia każdej nowej rzeczy jest sprowadzenie jej do zabawy!

Sprawdź to!

Dietetyk

Zadaj pytanie:

Dziękujemy za wysłanie pytania do dietetyka!

Masz pytania lub wątpliwości?

Katarzyna Zadka, pasjonatka żywienia dzieci i dorosłych oraz trener żywieniowy, chętnie je rozwieje! Jeśli szukasz porady dotyczącej diety lub zastanawiasz się jaka kasza jest najlepsza dla Ciebie i Twojej rodziny, tu znajdziesz odpowiedzi.

Najczęstsze pytania

Nikt jeszcze nie zadał pytania. Bądź pierwszy!
↓
powrót do góry