kasza

Rodzaje

  • jęczmienna

    jęczmienna

  • kuskus

    kuskus

  • gryczana

    gryczana

  • manna

    manna

  • jaglana

    jaglana

  • kukurydziana

    kukurydziana

  • bulgur

    bulgur

  • owsiana

    owsiana

  • amarantus

    amarantus

  • quinoa

    quinoa

Kasza
jęczmienna

Znana na całym świecie, kasza jęczmienna występuje w kilku różnych rodzajach – od pęczaku, czyli oczyszczonych ziaren jęczmienia w całości, przez kaszę perłową, której duże cząstki są dodatkowo obtaczane i polerowane, po klasyczną kaszę łamaną , która zawiera więcej wartości odżywczych niż perłowa, dzięki zachowaniu ciemnej skórki.

Niezależnie od sposobu przygotowania, kasze jęczmienne zawierają bardzo dużo błonnika (glukanu), są bogate w obniżające poziom cholesterolu fitozwiązki, ale przede wszystkim – są pyszne!

Stanowią aż 70% kasz wytwarzanych i jadanych w Polsce. W regionie Roztocza – polskiego zagłębia kasz i olejów – robi się z nich wiele charakterystycznych lokalnych potraw, takich jak pierogi, gołąbki czy budynie mięsne. A dzięki swojemu delikatnie „ziemistemu” smakowi, idealnie łączą się z ciemnymi mięsami, sosami i tradycyjnymi daniami kuchni polskiej.

Kasza jęczmienna


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 334 kcal
Białko: 8,4 g
Węglowodany: 69,5 g
Tłuszcz: 2 g

Kasza
kuskus

Te około milimetrowe kuleczki zrobione są z mielonej pszenicy twardej, czyli semoliny, z dodatkiem solonej wody, którą miesza się delikatnie aż do powstania kaszki, a następnie obgotowuje i studzi.

Kuskus przygotowuje się bardzo szybko, zalewając wrzątkiem lub gotując na parze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sałatkach oraz daniach głównych nawet najbardziej zabieganych osób. Doskonale sprawdza się też w diecie osób uprawiających sporty, ponieważ ma w sobie dużo białka, ale stosunkowo niewiele błonnika, który mógłby powodować uczucie ciężkości.

Pierwszy raz wspomniany został już w trzynastowiecznej książce kucharskiej, jako „znany na całym świecie”, ale to w krajach północnej Afryki – takich jak Maroko, Libia czy Algieria – jest nieodłącznym składnikiem codziennej diety od blisko pięciu tysięcy lat. Jednym z najpopularniejszych dań jest marokański kuskus z warzywami – gotowany z masłem, zawierający tradycyjne 7 warzyw i popijany maślanką.

Kasza kuskus


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 360 kcal
Białko: 13 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcz: 2 g

Kasza
gryczana

Chociaż gryka pochodzi z dalekiego wschodu – Chin i Japonii, to kasza z niej zrobiona najlepiej znana jest w krajach słowiańskich. Jest tak nierozerwalnie związana z tym regionem, że w języku angielskim nie ma swojego odpowiednika – nazywana jest po prostu „kasha” i jako taka zyskała sporą popularność w Stanach Zjednoczonych.

Kasza gryczana może być prażona zaraz po wyłuskaniu z otrębów – jej smak jest wtedy intensywniejszy, i taka jej forma jest najbardziej popularna, zaś drugą opcją są jaśniejsze i delikatniejsze ziarna nieprażone.

Ta kasza zawiera przede wszystkim dużą ilość białka potrzebnego nam w prawidłowym rozwoju, a zawartość przeciwutleniaczy oraz składników regulujących działanie insuliny, czyni ją idealną dla osób chorych na cukrzycę.

Kasza gryczana prażona


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 350 kcal
Białko: 13,6 g
Węglowodany: 65,4 g
Tłuszcz: 2,6 g

Kasza gryczana biała


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 340 kcal
Białko: 11,7 g
Węglowodany: 64,5 g
Tłuszcz: 2,8 g

Kasza
manna

Trudno ustalić jej pochodzenie, ponieważ powstaje podczas mielenia na mąkę pszenicy, która z kolei jest powszechnie znana na całym świecie.

Drobne cząstki tzw. bielma mącznego dodatkowo się oczyszcza, a w efekcie uzyskuje się znaną dzieciom kaszkę mannę. Ale również dorośli powinny się nią zainteresować, ponieważ jest naturalnym źródłem żelaza i jodu, a na dodatek jest wyjątkowo lekkostrawna!

Przygotowuje się ją w kilka minut i nadaje się do stosowania nie tylko jako słodkie śniadanie dla dzieci, lecz również jako zamiennik makaronu w zupach, element pysznych ciast lub jako zagęstnik sosów zamiast mąki.

Kasza manna


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 348 kcal
Białko: 8,7 g
Węglowodany: 76,7 g
Tłuszcz: 1,3 g

Kasza
jaglana

W Chinach była używana już tysiące lat temu, ale jest powszechnie znana na całym świecie, ponieważ uprawa prosa, od którego pochodzi, jest stosunkowo prosta i możliwa nawet na bardzo suchych gruntach.

Swoją niewiarygodną popularność (czasem nazywana jest królową kasz!) zawdzięcza delikatnemu smakowi, który można dodatkowo podkreślić przez prażenie na suchej patelni przed gotowaniem – tak wydobędziemy jej lekko orzechowy smak. Prażenie nie odbiera kaszy jej wartości, a byłoby czego żałować! Zawiera żelazo, witaminy z grupy B , a przede wszystkim krzem, który rzadko występuje w naszym pożywieniu, a działa świetnie na skórę, włosy i paznokcie.

Świetnie sprawdza się jako zamiennik ryżu w daniach azjatyckich, dodatek do zup, a ugotowana na mleku w połączeniu z owocami jest zdrowym i smacznym deserem lub śniadaniem dla nawet najbardziej wybrednych maluchów.

Kasza jaglana


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 346 kcal
Białko: 10,6 g
Węglowodany: 68,8 g
Tłuszcz: 3,9 g

Kasza
kukurydziana

Kukurydza była znana od wieków w Ameryce Południowej, ale gdy tylko Kolumb przywiózł ją na Stary Kontynent, szybko zyskała popularność na całym świecie – dlatego dziś możemy cieszyć się jej smakiem i niezliczonymi możliwościami zastosowania.

Kasza i mąka kukurydziana są podstawowym składnikiem meksykańskich placków i tortilli, zaś w Europie najlepiej znane są włoska polenta – będąca doskonałym składnikiem zarówno deserów, jak i dań głównych oraz pochodząca z Rumunii mamałyga, czyli słodkie lub słone ciasto, które przygotowuje się niezwykle prosto i szybko.

Jest jedną z najlepiej przyswajalnych kasz – nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i świetnie sprawdza się w żywieniu niemowląt, np. jako pierwsza kaszka. Zawiera także luteinę, która pomaga nam zachować dobry wzrok, zaś weganie mogą z powodzeniem zastąpić nią jaja w swoich wypiekach.

Kasza kukurydziana


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 342 kcal
Białko: 8,3 g
Węglowodany: 72,2 g
Tłuszcz: 1,7 g

Kasza
bulgur

Kuchnia turecka, syryjska, armeńska, ale także grecka – wszystkie one doceniają prostotę i pożywność kaszy bulgur. Powstaje ona inaczej niż większość kasz: twarda pszenica durum jest gotowana, suszona i delikatnie łamana, a w efekcie otrzymujemy delikatnie orzechową kaszę – o wiele bardziej pożywną od ryżu.

Jest składnikiem wielu orientalnych dań, w tym nieodłącznej w kuchni arabskiej sałatki tabbouleh.

Ta szybka i łatwa w przygotowaniu kasza (wymaga jedynie zalania na 15-20 minut wrzątkiem) zawiera w sobie dość błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, że w połączeniu z nasionami strączkowymi dostarczy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników w jednym daniu.

Kasza bulgur


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 342 kcal
Białko: 11,3 g
Węglowodany: 75,9 g
Tłuszcz: 1,7 g

Kasza
owsiana

„Kasza owsiana” może brzmieć obco dla części z nas. Wszyscy znamy płatki owsiane, ale kaszę? A jednak. Całe niekruszone ziarna owsa są oczyszczane i szlifowane, tak aby zatrzymały w sobie jak najwięcej cennych związków. A jest co zatrzymywać!

Ten śniadaniowy przysmak jest doskonałym źródłem glukanu i flukanu – rozpuszczalnych błonników, które nie tylko zapewniają długotrwałe uczucie sytości, ale również regulują stężenie cholesterolu we krwi. Zaś zawartością antyoksydantów przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż.

Spłaszczona kasza z owsa, powszechnie znana jako płatki owsiane, jest również bardzo korzystna dla naszego zdrowia, ponieważ poddana jest jedynie krótkiemu procesowi parzenia i zgniatania. Wciąż zachowuje dużą ilość minerałów, kwasu foliowego oraz witamin (np. A i E).

Kasza owsiana


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 370 kcal
Białko: 12 g
Węglowodany: 65g
Tłuszcz: 6,9 g

Kasza
amarantus

Amarantus, czyli szarłat, jest kaszą bardzo wszechstronną: można go wykorzystać w wielu daniach – w owsiankach, jako składnik bezglutenowych naleśników czy klusek, element sałatek.

To wyjątkowo zdrowa kasza, zawierająca np. białko o dużo lepszym stopniu przyswajania niż to, które otrzymujemy z mleka czy z soi, więcej żelaza niż szpinak i porównywalną ilość wapnia co mleko! A do tego jest lekkostrawny i zawiera substancje zwalczające wolne rodniki.

Ciekawostką jest, że amarantus to tak naprawdę niewielkie nasiona rośliny, która jeszcze do niedawna np. w Polsce była uważana za roślinę ozdobną. Natomiast Aztekowie i Indianie Ameryki Środkowej znali go od tysięcy lat, nie tylko ze względu na pełne witamin i minerałów ziarna, ale także przypominające szpinak jadalne liście. Otaczana boską czcią roślina została zakazana przez kolonizatorów i na wiele lat zniknęła z powszechnego jadłospisu.

Kasza amarantus


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 401 kcal
Białko: 15 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcz: 6,5 g

Kasza
quinoa

Quinoa, w Polsce nazywana także komosą ryżową, pochodzi od rośliny, która należy do grupy tzw. pseudozbóż, a którą uprawiali i otaczali szczególną czcią Inkowie.

Choć przez wiele lat pozostawała ona domeną górskich regionów Ameryki Południowej, dziś święci triumfy na całym świecie jako cenne źródło białka, a także składników wspomagających między innymi budowę chrząstek i prawidłowy wzrost u dzieci. Szczególnym dowodem na to, że quinoa jest wyjątkowo zdrowa, jest takt, że NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest bardzo blisko osiągnięcia tego poziomu”.

Quinoa występuje w kilku różnych kolorach, które delikatnie różnią się smakiem, najpopularniejsze zaś są biała oraz czarna i czerwona, które mogą z powodzeniem zastąpić płatki śniadaniowe lub być dodatkiem do sałatek i zup.

Kasza quinoa


Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 427 kcal
Białko: 13,7 g
Węglowodany: 77,7 g
Tłuszcz: 6,5 g

Nasze
przepisy

Deser z kaszy manny i galaretki
3 porcje

Deser z kaszy manny i galaretki

★★★★★
Autor: ilka86 na Winiary.pl

Kasza manna jest świetnym pomysłem na sycące, zdrowe śniadanie czy lekkostrawną kolację. Może być także bazą do przygotowania smacznego, wartościowego deseru. Pamiętajcie, kasza manna nie musi być nudna! ;)

Sposób przygotowania:

  1. 1 Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Odstawiam do ostudzenia.
  2. 2 Zimną, ale wciąż płynną galaretkę przelewam do trzech szklanek i stawiam pod ukosem przy ściance w lodówce. Pozostawiam do całkowitego stężenia.
  3. 3 Do rondelka wlewam wodę, doprowadzam do zagotowania z cukrem i wsypuję kaszę mannę. Gotuję na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
  4. 4 Zdejmuję z ognia i wlewam syrop malinowy. Po czym ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut na puszystą masę.
  5. 5 Piankę wykładam na galaretkę i ponownie wstawiam do lodówki.
  6. 6 Całość dekoruję bitą śmietaną, malinami i listkami świeżej mięty.

Składniki

  • Galaretka o smaku malinowym WINIARY ( 1 opakowanie )
  • kasza manna ( 3 łyżki )
  • cukier ( 3 łyżki )
  • woda ( 1 szklanka )
  • syrop malinowy ( 3 łyżki )
  • maliny ( 1 garść )
  • Bita śmietana WINIARY ( 3 łyżki czubate )

Polecamy produkty

Galaretka o smaku malinowym WINIARY
Galaretka o smaku malinowym WINIARY

Minutnik

Z nami ugotujesz idealną kaszę!
palnik
kasza
Ustaw ilość kaszy:
gramy
szklanki
Gotuj kaszę!
Ilość wody:
ml
szklanki
Ilość porcji:

Ciekawostki

Co w kaszy piszczy?

Zastanawiałaś się kiedyś, co czyni kasze tak wyjątkowymi? A może chcesz wiedzieć, czym jest znany Ci ze słyszenia „pęczak”?

Specjalnie dla Ciebie zebraliśmy w jednym miejscu wszystko, co warto wiedzieć o kaszach!

Jak zboże
staje się kaszą?

Kasze można wytwarzać z niemal każdego zboża, a także z wielu roślin będących tzw. pseudozbożami. Proces rozpoczyna się od transportu do młyna, poprzez oczyszczanie ziaren, prażenie, krojenie, aby zakończyć na najprzyjemniejszym – jedzeniu! Różnorodność kasz pozwala wykorzystywać ją do niemal wszystkich potraw, dzięki temu jest powszechna na całym świecie.

  • Kłos
  • Pełne ziarno
  • Prażenie
  • Kasza średnia
  • Kasza drobna
  • Mąka
  • Jedzenie

Jak zachęcić dziecko do jedzenia kaszy?

Najprostszym sposobem oswojenia każdej nowej rzeczy jest sprowadzenie jej do zabawy!

Sprawdź to!

Dietetyk

Zadaj pytanie:

Dziękujemy za wysłanie pytania do dietetyka!

Masz pytania lub wątpliwości?

Katarzyna Zadka, pasjonatka żywienia dzieci i dorosłych oraz trener żywieniowy, chętnie je rozwieje! Jeśli szukasz porady dotyczącej diety lub zastanawiasz się jaka kasza jest najlepsza dla Ciebie i Twojej rodziny, tu znajdziesz odpowiedzi.

Najczęstsze pytania

Nikt jeszcze nie zadał pytania. Bądź pierwszy!
↓
powrót do góry