Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

0
114 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 g
Suszone grzyby
45 g
Kapusta Kiszona
1 łyżka
Chrzan tarty
1 trochę
Pieprz czarny
150 g
Boczek wędzony
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oliwa z oliwek
4 
Ziemniaki
250 g
Kapusta Kiszona
2 
Jajko
150 ml
Śmietana 30%
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
80 g
Kiełbasa wieprzowa
1500 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.37 g
Węglowodany
10.12 g
Tłuszcze
21.63 g
Wartość energetyczna
314.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

114 min
Krok 1
5 min
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Krok 2
15 min
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
Krok 4
12 min
Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Krok 6
10 min
W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 7
45 min
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Krok 8
10 min
Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.
Krok 9
5 min
Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.
Krok 10
2 min
Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 1 z 10

Suszone grzyby namocz i posiekaj.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 2 z 10

Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 3 z 10

Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 4 z 10

Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 5 z 10

Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 6 z 10

W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 7 z 10

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 8 z 10

Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 9 z 10

Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 10 z 10

Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem jest propozycją na aromatyczny obiad wielkanocny. Żurek Nasza Specjalność WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków. Niecodzienne chipsy z kiełbasy to chrupiące i aromatyczne dopełnienie pysznej zupy
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika