Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem
114min
Łatwy
2 opakowań
10 g
Suszone grzyby
45 g
Kapusta Kiszona
1 łyżka
Chrzan tarty
1 trochę
Pieprz czarny
150 g
Boczek wędzony
1
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oliwa z oliwek
4
Ziemniaki
250 g
Kapusta Kiszona
2
Jajko
150 ml
Śmietana 30%
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
80 g
Kiełbasa wieprzowa
1500 ml
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
11.37 g
Węglowodany
10.12 g
Tłuszcze
21.63 g
Wartość energetyczna
314.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
114 min
Krok 1
5 min
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Krok 2
15 min
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
Krok 4
12 min
Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Krok 6
10 min
W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 7
45 min
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Krok 8
10 min
Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.
Krok 9
5 min
Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.
Krok 10
2 min
Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem jest propozycją na aromatyczny obiad wielkanocny. Żurek Nasza Specjalność WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków. Niecodzienne chipsy z kiełbasy to chrupiące i aromatyczne dopełnienie pysznej zupy
Komentarze 0