Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 g
Suszone borowiki
1500 ml
Woda
1 trochę
Pieprz czarny
1 kg
Kiełbasa wieprzowa
2 
Cebula
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Musztarda francuska
1 Płaska łyżka
Miód
1 łyżeczka
Majeranek
1 szczypta
Sól
500 g
Piwo
3 
Jabłka
2 płaskich łyżek
Olej rzepakowy
1 łyżeczka
Majeranek
200 g
Ziemniaki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
559.69 kcal
Białko
20.59 g
Tłuszcze
39.09 g
Węglowodany
20.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
5 min
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Krok 2
15 min
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj suszone grzyby z zalewą i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.
Krok 3
10 min
Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę (w całości).
Krok 4
10 min
Musztardę wymieszaj z miodem, majerankiem, solą i pieprzem oraz odrobiną piwa. Powstałą marynatą posmaruj kiełbasę. Całość uzupełnij pozostałym piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Krok 5
35 min
Piecz jeszcze około 20-35 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą, aż kiełbaski się zarumienią. W połowie pieczenia, obróć kiełbaski na drugą stronę.
Krok 6
10 min
Po upieczeniu, połowę cebuli, wraz sokiem powstałym podczas pieczenia oraz połową upieczonej kiełbasy pokrojonej w plasterki, dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
Krok 7
15 min
Jabłka pokrój w ósemki, pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop je olejem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane jabłka piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, obierz je przed pieczeniem).
Krok 8
5 min
Do głębokiego talerza włóż porcję purée ziemniaczanego i zalej ciepłą zupą. Dołóż pozostałą pokrojoną kiełbaskę z cebulą i sosem, a na koniec uzupełnij całość kawałkami upieczonego jabłka.
Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 1 z 8

Suszone grzyby namocz i posiekaj.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 2 z 8

Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj suszone grzyby z zalewą i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 3 z 8

Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę (w całości).

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 4 z 8

Musztardę wymieszaj z miodem, majerankiem, solą i pieprzem oraz odrobiną piwa. Powstałą marynatą posmaruj kiełbasę. Całość uzupełnij pozostałym piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 5 z 8

Piecz jeszcze około 20-35 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą, aż kiełbaski się zarumienią. W połowie pieczenia, obróć kiełbaski na drugą stronę.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 6 z 8

Po upieczeniu, połowę cebuli, wraz sokiem powstałym podczas pieczenia oraz połową upieczonej kiełbasy pokrojonej w plasterki, dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 7 z 8

Jabłka pokrój w ósemki, pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop je olejem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane jabłka piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, obierz je przed pieczeniem).

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Krok 8 z 8

Do głębokiego talerza włóż porcję purée ziemniaczanego i zalej ciepłą zupą. Dołóż pozostałą pokrojoną kiełbaskę z cebulą i sosem, a na koniec uzupełnij całość kawałkami upieczonego jabłka.

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem to propozycja na wyjątkowe wielkanocne danie. Bogactwo dodatków i nowych smaków sprawia, że tradycyjna zupa nabiera zupełnie nowego charakteru. Podanie Żurku Nasza Specjalność WINIARY z aromatycznymi grzybami, suszonym jabłkiem i zamarynowaną białą kiełbasą przyczynia się do tego, że zupa będzie bardzo sycąca. Żurek z pieczoną kiełbasą bardzo dobrze sprawdzi się jako wykwintna propozycja na świąteczne danie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika