Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gotowanie z użyciem lokalnych produktów to jeden z najważniejszych trendów kulinarnych. Nawet jeśli na co dzień uwielbiasz egzotyczne smaki, a w Twojej kuchni często goszczą przysmaki z odległych krańców świata, dobrze regularnie sięgać po to, co nasze, co stąd, co polskie. Najlepszym przykładem jest tradycyjny żurek wielkanocny. Swojska kiełbasa, jajka od wiejskich kur, mąka z Kruszwicy, świeże i chrupkie warzywa, aromatyczne zioła. Brzmi jak lista produktów, które śmiało mogłyby reklamować nasz kraj za granicą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Tak się składa, że wszystkie te składniki znalazły się także w przepisie na żurek wielkanocny! Intensywny smak żurku nie jest niestety taki prosty do uzyskania. Z pomocą może przyjść jednak Żurek WINIARY, który w swoim składzie zawiera: cebulę, czosnek, majeranek i wspomnianą, doskonałą mąkę z Kruszwicy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, żurek doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Podaję z delikatnie zrumienioną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. O tym, w jaki sposób najlepiej podać żurek wielkanocny, napiszemy szerzej na blogu już niebawem, kiedy wszyscy będziemy układali już menu wielkanocne. Z podanych proporcji ugotujesz ok. 4 porcje żurku.
Spodobał Ci się przepis na żurek wielkanocny? Sprawdź również inne polecane dania tradycyjne oraz zupy z dodatkiem kiełbasy:
· Jajka faszerowane w chrupiącej panierce
· Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
· Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą