Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Dodaj do CookBook

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

(1)
1 godz 27 min
Średni
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Boczek
2  kawałków
Duże kawałki swojskiej kiełbasy
1 
Cebula
1  l
Bulion warzywny
300  ml
Woda
2  opakowań
Żurek WINIARY
2  łyżeczek
Chrzan
1  łyżeczka
Suszona pietruszka
1  łyżeczka
Majeranek
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz kolorowy
1  szczypta
Sól
4 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.7 g
Wartość energetyczna
352.1 kcal
Tłuszcze
22.1 g
Białko
19.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gotowanie z użyciem lokalnych produktów to jeden z najważniejszych trendów kulinarnych. Nawet jeśli na co dzień uwielbiasz egzotyczne smaki, a w Twojej kuchni często goszczą przysmaki z odległych krańców świata, dobrze regularnie sięgać po to, co nasze, co stąd, co polskie. Najlepszym przykładem jest tradycyjny żurek wielkanocny. Swojska kiełbasa, jajka od wiejskich kur, mąka z Kruszwicy, świeże i chrupkie warzywa, aromatyczne zioła. Brzmi jak lista produktów, które śmiało mogłyby reklamować nasz kraj za granicą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Tak się składa, że wszystkie te składniki znalazły się także w przepisie na żurek wielkanocny! Intensywny smak żurku nie jest niestety taki prosty do uzyskania. Z pomocą może przyjść jednak Żurek WINIARY, który w swoim składzie zawiera: cebulę, czosnek, majeranek i wspomnianą, doskonałą mąkę z Kruszwicy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, żurek doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Podaję z delikatnie zrumienioną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. O tym, w jaki sposób najlepiej podać żurek wielkanocny, napiszemy szerzej na blogu już niebawem, kiedy wszyscy będziemy układali już menu wielkanocne. Z podanych proporcji ugotujesz ok. 4 porcje żurku.

 


Spodobał Ci się przepis na żurek wielkanocny? Sprawdź również inne polecane dania tradycyjne oraz zupy z dodatkiem kiełbasy:

·       Bigos z suszonymi śliwkami

·       Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

·       Sałatka Kaczy Żer

·       Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

·       Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

·       Zupa z ciecierzycy z kiełbasą

·       Grochówka z kiełbasą

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    4 min
    200 g boczku obierz, pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  • Krok 3

    3 min
    2 duże kawałki swojskiej kiełbasy pokrój w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość podsmaż przez chwilę.
  • Krok 5

    4 min
    W międzyczasie na osobnej patelni podsmaż kiełbasę.
  • Krok 6

    5 min
    Podsmażony z cebulą boczek umieść w dużym garnku, dodaj 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostaw do dekoracji), dorzuć liść laurowy i całość zalej gorącym bulionem.
  • Krok 7

    40 min
    Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.
  • Krok 8

    6 min
    2 opakowania Żurku WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody. Dolej do gotującej się zupy. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 9

    3 min
    Do niemalże gotowej zupy dodaj 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczkę majeranku i 1 łyżeczkę suszonej pietruszki. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.
  • Krok 10

    10 min
    4 jajka ugotuj na twardo.
  • Krok 11

    3 min
    Żurek podawaj z kawałkami kiełbasy i jajka.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy
  • Żurek z chipsami z boczku wędzonego

    Żurek z chipsami z boczku wędzonego

    46 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Grzybowy żurek w chlebie

    Grzybowy żurek w chlebie

    1 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu