Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

0
1 godz 13 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Kilka pietruszek
30  dag
Kilka mniejszych marchewek
1 
Kiełbasa biała parzona
4  ząbków
0.25  szklanka
Śmietana słodka
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
3  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Miód
trochę
Świeży tymianek lub majeranek do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.44 g
Węglowodany
14.81 g
Tłuszcze
9.56 g
Wartość energetyczna
190.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
35 min
Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.
Krok
5 min
Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Krok 3
5 min
Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą
Krok 4
5 min
Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 5
20 min
Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.
Krok 6
3 min
Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 1 z 6

Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok z 6

Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 3 z 6

Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 4 z 6

Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 5 z 6

Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 6 z 6

Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.

Tradycyjnie w wielu polskich domach na Wielkanoc przygotowywany jest żurek. Ten wielkanocny zazwyczaj serwowany jest z białą kiełbasą i jajkiem. Dziś proponuję Wam nieco inną wersję takiego żurku, który serwowany jest z dodatkiem aromatycznych pieczonych warzyw.

Marchewka i pietruszka pokrojone w talarki i plasterki szybko się podpieką, nabierając przyjemnie słodkiego smaku i aromatu.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach jest prosty w przygotowaniu nawet dla osób stawiających pierwsze kulinarne kroki. Dzięki wykorzystaniu jako bazy do zupy Żurku Nasza Specjalność Winiary zupa jest idealnie doprawiona i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można do niej dodać słodką śmietankę, a jeśli lubicie żurek w kwaśnym wydaniu, dodajcie do garnka z zupą pół szklanki soki z kiszonych ogórków.

Żurek przygotowałam na wywarze z białej kiełbasy, której apetyczne kawałki trafiają później na talerze domowników. Jeśli chcecie, aby żurek był bardziej pożywny, możecie dodać do niego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika