Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach
1 godz 13 min
Łatwy
2
opakowań
30
dag
Kilka pietruszek
30
dag
Kilka mniejszych marchewek
1
Kiełbasa biała parzona
4
ząbków
0.25
szklanka
Śmietana słodka
1
Liść laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
3
łyżek
Oliwa z oliwek
2
łyżek
Miód
trochę
Świeży tymianek lub majeranek do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
4.44 g
Węglowodany
14.81 g
Tłuszcze
9.56 g
Wartość energetyczna
190.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
73 min
Krok 1
35 min
Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.
Krok
5 min
Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Krok 3
5 min
Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą
Krok 4
5 min
Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 5
20 min
Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.
Krok 6
3 min
Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Tradycyjnie w wielu polskich domach na Wielkanoc przygotowywany jest żurek. Ten wielkanocny zazwyczaj serwowany jest z białą kiełbasą i jajkiem. Dziś proponuję Wam nieco inną wersję takiego żurku, który serwowany jest z dodatkiem aromatycznych pieczonych warzyw.
Marchewka i pietruszka pokrojone w talarki i plasterki szybko się podpieką, nabierając przyjemnie słodkiego smaku i aromatu.
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach jest prosty w przygotowaniu nawet dla osób stawiających pierwsze kulinarne kroki. Dzięki wykorzystaniu jako bazy do zupy Żurku Nasza Specjalność Winiary zupa jest idealnie doprawiona i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można do niej dodać słodką śmietankę, a jeśli lubicie żurek w kwaśnym wydaniu, dodajcie do garnka z zupą pół szklanki soki z kiszonych ogórków.
Żurek przygotowałam na wywarze z białej kiełbasy, której apetyczne kawałki trafiają później na talerze domowników. Jeśli chcecie, aby żurek był bardziej pożywny, możecie dodać do niego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy.
Marchewka i pietruszka pokrojone w talarki i plasterki szybko się podpieką, nabierając przyjemnie słodkiego smaku i aromatu.
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach jest prosty w przygotowaniu nawet dla osób stawiających pierwsze kulinarne kroki. Dzięki wykorzystaniu jako bazy do zupy Żurku Nasza Specjalność Winiary zupa jest idealnie doprawiona i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można do niej dodać słodką śmietankę, a jeśli lubicie żurek w kwaśnym wydaniu, dodajcie do garnka z zupą pół szklanki soki z kiszonych ogórków.
Żurek przygotowałam na wywarze z białej kiełbasy, której apetyczne kawałki trafiają później na talerze domowników. Jeśli chcecie, aby żurek był bardziej pożywny, możecie dodać do niego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy.
Komentarze 0