Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

(0)
1 godz 36 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Zakwas na żurek
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1 
Cebula
5 
Ziarenka ziela angielskiego
5 
Ziarenka pieprzu czarnego
3 
Liść laurowy
3  ząbków
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
10  dag
Szynka lub boczek na skwarki
8 
Ziemniaki
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Suszony tymianek
10  dag
Tarty parmezan
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Suszony majeranek
trochę
Świeża zielenina (u mnie szczypiorek)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.43 g
Węglowodany
15.36 g
Tłuszcze
5.17 g
Wartość energetyczna
141.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
40 min
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupiny. Por dokładnie płuczemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
Krok 2
8 min
Do garnka z wywarem dodajemy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zakwas, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy szczyptę suszonego majeranku, chwilę gotujemy. Dodajemy słodką śmietanę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą.
Krok 3
5 min
Szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni.
Krok 4
5 min
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Każdego z osobna kładziemy na łyżkę, nacinamy nożem cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i tymiankiem.
Krok 5
35 min
Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.
Krok 6
3 min
Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika podlewamy żurkiem, dodajemy skwarki, posypujemy świeżą zieleniną.
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupiny. Por dokładnie płuczemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 2 z 6

Do garnka z wywarem dodajemy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zakwas, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy szczyptę suszonego majeranku, chwilę gotujemy. Dodajemy słodką śmietanę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 3 z 6

Szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 4 z 6

Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Każdego z osobna kładziemy na łyżkę, nacinamy nożem cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i tymiankiem.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 5 z 6

Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 6 z 6

Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika podlewamy żurkiem, dodajemy skwarki, posypujemy świeżą zieleniną.

Na Wielkanoc w wielu polskich domach pojawi się żurek w chlebie. W chlebowych miseczkach zupa prezentuje się niezwykle efektownie, a i smakuje inaczej, niż nawet z najlepszej zastawy. Miseczki chlebowe przed Wielkanocą można właściwie kupić bez problemu w każdej piekarni. Można też upiec je w domu (przepis na miseczki do żurku tutaj). Kiedy pieczemy miseczki w domu, wydrążony z nich miąższ warto wykorzystać do przygotowania prostej zupy chlebowej.

Żurek wielkanocny zazwyczaj serwuje się z białą kiełbasą lub jajkiem. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie. Dlatego zdecydowałam się na ziemniaki pieczone po szwedzku, czyli tzw. ziemniaki Hasselback, które w takiej właśnie postaci podano po raz pierwszy w szwedzkiej restauracji Hasselbacken. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki.

Żurek w chlebie przygotowałam na gotowym zakwasie. Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku. Jeśli chcemy, aby żurek był kwaśny i gęsty, dodajemy go więcej. Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. A co zrobić, kiedy lubimy żurek gęsty ale niezbyt kwaśny? Albo odwrotnie – kwaśny lecz nie za gęsty? Otóż żurek będzie łagodniejszy w smaku, kiedy dodamy do niego słodką śmietankę 30%. Gdy chcemy nadać żurkowi bardziej zdecydowany smak, dodajmy do niego sok z kiszonych ogórków.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji żurku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha