Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

(1)
1 godz 42 min
Trudny
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Ziemniaki
3  płaskich łyżek
Masło
8  szczypt
Tymianek
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.35 g
Węglowodany
12.98 g
Tłuszcze
16.51 g
Wartość energetyczna
270.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.
Krok 2
5 min
Natrzyj je porządnie masłem, solą i listkami tymianku tak, aby masełko ziołowe dobrze wniknęło w nacięcia.
Krok 3
80 min
Ziemniaki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
Krok 4
5 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotuj żurek razowy, według przepisu na opakowaniu
Krok 5
2 min
Żurek podawaj z nałożonymi gotowymi ziemniakami. Całość możesz posypać pietruszką.
Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 1 z 5

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 2 z 5

Natrzyj je porządnie masłem, solą i listkami tymianku tak, aby masełko ziołowe dobrze wniknęło w nacięcia.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 3 z 5

Ziemniaki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 4 z 5

Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotuj żurek razowy, według przepisu na opakowaniu

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 5 z 5

Żurek podawaj z nałożonymi gotowymi ziemniakami. Całość możesz posypać pietruszką.

Sprawdź naszą propozycję na żurek z dodatkiem ziemniaków! Ziemniaki hasselback pochodzą ze Szwecji i mówi się o nich, że podobno zawsze się udają. Dzięki nacięciom, w które wnika kremowe masło, ziemniaki smakują doskonale, natomiast dzięki dodatkowi tymianku, podczas pieczenia uwalniają smakowity, ziołowy aromat. Szwedzkie ziemniaki hasselback nie tylko dobrze smakują, ale także efektownie wyglądają! Zwłaszcza, jeśli równo je ponacinasz i upieczesz na piękny, złoty kolor. Ziemniaki hasselback zajadaj jako przekąskę na co dzień lub jako dodatek do obiadu. W Wielkanoc natomiast idealnie skomponują się z Żurkiem razowym Jak u Mamy WINIARY
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 03/18/2021 - 00:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha