Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Ziemniaki
3 płaskich łyżek
Masło
8 szczypt
Tymianek
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
10.64 g
Węglowodany
51.41 g
Tłuszcze
62.6 g
Wartość energetyczna
777.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.
Krok 2
5 min
Natrzyj je porządnie masłem, solą i listkami tymianku tak, aby masełko ziołowe dobrze wniknęło w nacięcia.
Krok 3
80 min
Ziemniaki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
Krok 4
5 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotuj żurek razowy, według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.
Krok 5
2 min
Żurek podawaj z nałożonymi gotowymi ziemniakami. Całość możesz posypać pietruszką.
Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 1 z 5

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 2 z 5

Natrzyj je porządnie masłem, solą i listkami tymianku tak, aby masełko ziołowe dobrze wniknęło w nacięcia.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 3 z 5

Ziemniaki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 4 z 5

Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotuj żurek razowy, według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 5 z 5

Żurek podawaj z nałożonymi gotowymi ziemniakami. Całość możesz posypać pietruszką.

Sprawdź naszą propozycję na żurek z dodatkiem ziemniaków! Ziemniaki hasselback pochodzą ze Szwecji i mówi się o nich, że podobno zawsze się udają. Dzięki nacięciom, w które wnika kremowe masło, ziemniaki smakują doskonale, natomiast dzięki dodatkowi tymianku, podczas pieczenia uwalniają smakowity, ziołowy aromat. Szwedzkie ziemniaki hasselback nie tylko dobrze smakują, ale także efektownie wyglądają! Zwłaszcza, jeśli równo je ponacinasz i upieczesz na piękny, złoty kolor. Ziemniaki hasselback zajadaj jako przekąskę na co dzień lub jako dodatek do obiadu. W Wielkanoc natomiast idealnie skomponują się z Żurkiem razowym Jak u Mamy WINIARY
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika