Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Ciasto Francuskie
4 
Kiełbasa wieprzowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.48 g
Węglowodany
21.68 g
Tłuszcze
59.23 g
Wartość energetyczna
724.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
7 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
Krok 2
5 min
Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
Krok 4
20 min
Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
Krok 5
5 min
Tymczasem przygotuj żurek razowy według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.
Krok 6
1 min
Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 2 z 6

Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 3 z 6

Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 4 z 6

Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 5 z 6

Tymczasem przygotuj żurek razowy według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 6 z 6

Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.

Żurek razowy z okularkami to ciekawa odmiana dla dodatków podawanych do tej zupy.
Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych! Aby przygotować wyśmienitą zupę, użyj Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika