Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
26.28 g
Węglowodany
21.76 g
Tłuszcze
59.8 g
Wartość energetyczna
775.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
7 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
Krok 2
5 min
Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
Krok 4
20 min
Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
Krok 5
5 min
Tymczasem przygotuj żurek razowy według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.
Krok 6
1 min
Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Żurek razowy z okularkami to ciekawa odmiana dla dodatków podawanych do tej zupy.
Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych! Aby przygotować wyśmienitą zupę, użyj Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY.
Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych! Aby przygotować wyśmienitą zupę, użyj Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY.
Komentarze 0