Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Boczek
500 g
Kiełbasa wieprzowa
3 
Cebula
1 trochę
Oliwa z oliwek
1200 ml
Woda
4 kulek
Owoce jałowca
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 pęczek
Pietruszka
1 łyżeczka
Tymianek
6 plastrów
Chleb żytni
2 płaskich łyżek
Masło
300 g
Oscypek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
20 g
Węglowodany
19.26 g
Wartość energetyczna
637.55 kcal
Tłuszcze
53.55 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Krok 2
5 min
Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.
Krok 3
10 min
Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.
Krok 5
10 min
Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.
Krok 6
15 min
Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.
Krok 7
3 min
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 8
5 min
Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 1 z 8

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 2 z 8

Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 3 z 8

Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 4 z 8

Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 5 z 8

Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 6 z 8

Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 7 z 8

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 8 z 8

Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem to aromatyczna potrawa, którą możesz śmiało zaserwować podczas wielkanocnego obiadu. Smakowite dodatki do Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY, czyli kiełbasa z dziczyzny, skarmelizowana czerwona cebula oraz zapieczony oscypek sprawią, że potrawa wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole i posmakuje wielbicielom nowych smaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika