Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem
60min
Łatwy
2 opakowań
100 g
Boczek
500 g
Kiełbasa wieprzowa
3
Cebula
1 trochę
Oliwa z oliwek
1200 ml
Woda
4 kulek
Owoce jałowca
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 pęczek
Pietruszka
1 łyżeczka
Tymianek
6 plastrów
Chleb żytni
2 płaskich łyżek
Masło
300 g
Oscypek
.
Wartości odżywcze
Białko
21.79 g
Węglowodany
19.34 g
Tłuszcze
54.12 g
Wartość energetyczna
688.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
15 min
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Krok 2
5 min
Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.
Krok 3
10 min
Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.
Krok 5
10 min
Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.
Krok 6
15 min
Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.
Krok 7
3 min
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 8
5 min
Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem to aromatyczna potrawa, którą możesz śmiało zaserwować podczas wielkanocnego obiadu. Smakowite dodatki do Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY, czyli kiełbasa z dziczyzny, skarmelizowana czerwona cebula oraz zapieczony oscypek sprawią, że potrawa wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole i posmakuje wielbicielom nowych smaków.
Komentarze 0