Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
46min
1
opakowanie
500
ml
Woda
100
g
Biała kiełbasa
1
Jajko
1
łyżka
Ocet
0.25
łyżeczka
Majeranek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
5.62 g
Węglowodany
1.14 g
Tłuszcze
7.46 g
Wartość energetyczna
94.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
20 min
Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.
Krok 2
10 min
Zawartość opakowania Żurek razowy Jak u Mamy Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 3
3 min
Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.
Krok 4
8 min
W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.
Krok 5
2 min
Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Krok 6
3 min
Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Żurek to pozycja obowiązkowa w moim świątecznym menu. Zupa jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna o kwaskowym smaku. Intensywny smak żurku jest bardzo charakterystyczny. Z pomocą może przyjść Żurek razowy Jak u Mamy Winiary, który jest bazą mojej zupy. W swoim składzie ma: razową mąkę żytnią, cebulę, czosnek i majeranek. Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować żurek z białą kiełbasą i jajkiem po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to nic innego jak jajko w koszulce, z płynnym żółtkiem, które rozpływa się w zupie.
Komentarze 0