
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Roladki z boczku z suszoną śliwką podajemy w osobnym naczyniu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Przed upieczeniem skropiłam je dosyć obficie aromatycznym olejem z czosnkiem i ziołami.
Polecam też inne przepisy na zupę ziemniaczaną :
Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
Zupa ziemniaczana z kociołka
Przygotowanie
Krok 1 - Roladki z boczku
5 minKrok 2
3 minKrok 3
15 minKrok 4 - Zupa ziemniaczana
3 minKrok 5
6 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
10 minKrok 9
5 minKrok 10
30 minKrok 11
5 minKrok 12
3 minKrok 13
3 min
Krok 1 - Roladki z boczku z 13
Każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką.

Krok 2 z 13
Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z czosnkiem i ziołami.

Krok 3 z 13
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 15 minut .

Krok 4 - Zupa ziemniaczana z 13
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 5 z 13
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Smażymy ją do momentu aż uzyska delikatnie złoty kolor.

Krok 6 z 13
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w równą kostę.

Krok 7 z 13
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Krok 8 z 13
Dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy aż ziemniaki się lekko przyrumienią co jakiś czas mieszając.

Krok 9 z 13
Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i mrożoną włoszczyznę ( lub świeżą).

Krok 10 z 13
Gotujemy około 30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy chrzan cytrynowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 11 z 13
Zupę miksujemy blenderem ( wcześniej wymujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu).

Krok 12 z 13
Każdą porcję zupy posypujemy listakmi rozmarynu.

Krok 13 z 13
Podajemy z roladkami z boczku z suszoną śliwką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1