Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

0
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
1  kg
Ogórek
1 
Cebula
2  ząbków
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1 
Ogórek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Ocet balsamiczny
1  łyżka
Miód
1  łyżka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.29 g
Węglowodany
20.32 g
Tłuszcze
10.92 g
Wartość energetyczna
188.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
5 min
Przygotuj sos – do naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstania gładka emulsja. Odstaw. Jeden ogórek pokrój w drobną kostkę i odłóż do dekoracji zupy.
Krok 2
5 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
Krok 3
8 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Teraz dodaj ogórki.
Krok 4
10 min
Składniki zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 5
6 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Krok 6
3 min
Zupę podawaj z pokrojonym ogórkiem i sosem miodowo-cytrynowym.
Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Krok 1 z 6

Składniki: Ogórek, Oliwa z oliwek, Ocet balsamiczny, Miód, Sok z cytryny

Przygotuj sos – do naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstania gładka emulsja. Odstaw. Jeden ogórek pokrój w drobną kostkę i odłóż do dekoracji zupy.

Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Krok 2 z 6

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.

Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Krok 3 z 6

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Teraz dodaj ogórki.

Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Krok 4 z 6

Składniki zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Krok 5 z 6

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem.

Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Krok 6 z 6

Zupę podawaj z pokrojonym ogórkiem i sosem miodowo-cytrynowym.

Ogórki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Tym razem proponuję pyszną zupę z zielonymi ogórkami w roli głównej. Zupa ze świeżych ogórków ma delikatny i orzeźwiający smak, w sam raz na lato. Zupę podaję z salsą ogórkową i balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym, który doskonale podkręca jej smak.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika