Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
2 godz 2 min
Średni
2
szklanek
Świeża fasola Jaś (ok. 400 g)
2
kostek
500
g
Przecier pomidorowy
1
Cebula mała
2
ząbków
2
Kiełbaska leszczyńska lub jedna kiełbasa śląska
2
łyżek
Masło
1
łyżka
Majeranek suszony
1
szczypta
Tymianek suszony
1
Listek laurowy
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
0.25
szklanka
Śmietana słodka
0.75
łyżka
Mąka
.
Wartości odżywcze
Białko
25.31 g
Węglowodany
40.14 g
Tłuszcze
28.55 g
Wartość energetyczna
516.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
122 min
Krok 1
60 min
Fasolkę przekładamy do garnka, uzupełniamy wodą do pojemności 1l, gotujemy godzinę. W połowie czasu gotowania dodajemy kostki bulionowe i liść laurowy.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na maśle.
Krok 3
15 min
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusimy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
3 min
Dodajemy do kiełbaski przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i szczyptę tymianku, smażymy pół minuty.
Krok 5
20 min
Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do garnka z fasolką, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżkę suszonego majeranku.
Krok 6
3 min
Doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 7
10 min
Rozrabiamy mąkę ze śmietanką, dolewamy do gotującej się zupy, gotujemy chwilę, mieszając. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, rozrabiamy jeszcze nieco mąki w zimnej wodzie, dolewamy do zupy i ponownie gotujemy chwilę.
Krok 8
3 min
Podaną na talerzach zupę ze świeżej fasoli posypujemy zieleniną i podajemy z ulubionym pieczywem.
Gęsta i pożywna zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku to pyszny pomysł na rozgrzewający, jednodaniowy obiad. W sezonie jesiennym koniecznie przygotuj ją ze świeżej fasoli Jaś, której nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku świetnie smakuje ze świeżą pszenną bułką, ale warto też poeksperymentować i zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. Dzięki dodatkowi dobrej kiełbasy, zupa ze świeżej fasoli jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale także niezwykle sycąca!
Komentarze 0