Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

0
2 godz 2 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Świeża fasola Jaś (ok. 400 g)
500  g
Przecier pomidorowy
1 
Cebula mała
2  ząbków
2 
Kiełbaska leszczyńska lub jedna kiełbasa śląska
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Majeranek suszony
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
0.25  szklanka
Śmietana słodka
0.75  łyżka
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.31 g
Węglowodany
40.14 g
Tłuszcze
28.55 g
Wartość energetyczna
516.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
60 min
Fasolkę przekładamy do garnka, uzupełniamy wodą do pojemności 1l, gotujemy godzinę. W połowie czasu gotowania dodajemy kostki bulionowe i liść laurowy.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na maśle.
Krok 3
15 min
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusimy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
3 min
Dodajemy do kiełbaski przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i szczyptę tymianku, smażymy pół minuty.
Krok 5
20 min
Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do garnka z fasolką, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżkę suszonego majeranku.
Krok 6
3 min
Doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 7
10 min
Rozrabiamy mąkę ze śmietanką, dolewamy do gotującej się zupy, gotujemy chwilę, mieszając. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, rozrabiamy jeszcze nieco mąki w zimnej wodzie, dolewamy do zupy i ponownie gotujemy chwilę.
Krok 8
3 min
Podaną na talerzach zupę ze świeżej fasoli posypujemy zieleniną i podajemy z ulubionym pieczywem.
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 1 z 8

Fasolkę przekładamy do garnka, uzupełniamy wodą do pojemności 1l, gotujemy godzinę. W połowie czasu gotowania dodajemy kostki bulionowe i liść laurowy.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na maśle.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 3 z 8

Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusimy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 4 z 8

Dodajemy do kiełbaski przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i szczyptę tymianku, smażymy pół minuty.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 5 z 8

Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do garnka z fasolką, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżkę suszonego majeranku.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 6 z 8

Doprawiamy czarnym pieprzem.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 7 z 8

Rozrabiamy mąkę ze śmietanką, dolewamy do gotującej się zupy, gotujemy chwilę, mieszając. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, rozrabiamy jeszcze nieco mąki w zimnej wodzie, dolewamy do zupy i ponownie gotujemy chwilę.

Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

Krok 8 z 8

Podaną na talerzach zupę ze świeżej fasoli posypujemy zieleniną i podajemy z ulubionym pieczywem.

Gęsta i pożywna zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku to pyszny pomysł na rozgrzewający, jednodaniowy obiad. W sezonie jesiennym koniecznie przygotuj ją ze świeżej fasoli Jaś, której nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku świetnie smakuje ze świeżą pszenną bułką, ale warto też poeksperymentować i zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. Dzięki dodatkowi dobrej kiełbasy, zupa ze świeżej fasoli jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale także niezwykle sycąca!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika