Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

(0)
2 godz 2 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

12 
Pomidory
4  ząbków
trochę
Oliwa
1  szczypta
Sól morska ziołowa do smaku
1  szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  łyżeczka
Cukier
350  ml
Woda
3  łyżek
Pesto bazyliowe
1 
Cebula Biała
6  liści
Świeża bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.35 g
Węglowodany
16.11 g
Tłuszcze
2.99 g
Wartość energetyczna
98.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
8 min
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
Krok 2
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Krok 3
5 min
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
Krok 4
40 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Krok 5
40 min
Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.
Krok 6
6 min
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.
Krok 7
10 min
Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.
Krok 8
5 min
Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.
Krok 9
2 min
Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.
Krok 10
4 min
Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 11
1 min
Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 1 z 11

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 2 z 11

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 3 z 11

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 4 z 11

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 5 z 11

Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 6 z 11

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 7 z 11

Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 8 z 11

Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 9 z 11

Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 10 z 11

Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 11 z 11

Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Myślę, że nie jest tajemnicą, że mam niemałą słabość do zupy pomidorowej. Ale nigdy dotąd nie ugotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Byłam zachwycona domowym przecierem pomidorowym i smakiem pomidorówki ugotowanej na bazie tego przecieru, ale teraz mam dylemat, bo zupa z pieczonych pomidorów smakuje równie świetnie.

Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha