Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
2 godz 2 min
Średni
12
Pomidory
4
ząbków
trochę
Oliwa
1
szczypta
Sól morska ziołowa do smaku
1
szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1
łyżka
Ocet balsamiczny
1
łyżeczka
Cukier
1
łyżka
350
ml
Woda
3
łyżek
Pesto bazyliowe
1
Cebula Biała
6
liści
Świeża bazylia
.
Wartości odżywcze
Białko
3.35 g
Węglowodany
16.11 g
Tłuszcze
2.99 g
Wartość energetyczna
98.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
122 min
Krok 1
8 min
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
Krok 2
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Krok 3
5 min
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
Krok 4
40 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Krok 5
40 min
Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.
Krok 6
6 min
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.
Krok 7
10 min
Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.
Krok 8
5 min
Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.
Krok 9
2 min
Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.
Krok 10
4 min
Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 11
1 min
Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Myślę, że nie jest tajemnicą, że mam niemałą słabość do zupy pomidorowej. Ale nigdy dotąd nie ugotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Byłam zachwycona domowym przecierem pomidorowym i smakiem pomidorówki ugotowanej na bazie tego przecieru, ale teraz mam dylemat, bo zupa z pieczonych pomidorów smakuje równie świetnie.
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.
Komentarze 0