Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni
53min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.93 g
Węglowodany
20.99 g
Tłuszcze
3.71 g
Wartość energetyczna
119.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
30 min
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski bez obierania. Pieczemy 20-30 minut.
Krok 2
5 min
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3
10 min
Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. gotujemy 10 minut.
Krok 4
8 min
Kiedy dynia przestygnie, oddzielamy skórkę, przekładamy dynię do garnka z zupą, gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany, listkami bazylii i pestkami dyni.
Pieczona dynia to świetny pomysł na przekąskę, ale także na zupę dyniową! Jeśli macie zapasy dyni, możecie upiec jej więcej, zmiksować i w postaci puree zamrozić. I kiedy tylko przyjdzie Wam ochota, ugotujecie zupę z pieczonej dyni w kilka minut.
Podczas pieczenia dyni Wasz dom wypełni piękny zapach, który przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć wiele jest przepisów na zupy z dyni, zupy z dyni pieczonej zawsze smakują najpyszniej.
Zupy kremy pysznie smakują z chrupiącymi dodatkami. Mogą to być grzanki, groszek ptysiowy, paluszki grissini oraz wszelkiego rodzaju nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały. Tym razem do zupy trafiły pestki dyni, które można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Podczas pieczenia dyni Wasz dom wypełni piękny zapach, który przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć wiele jest przepisów na zupy z dyni, zupy z dyni pieczonej zawsze smakują najpyszniej.
Zupy kremy pysznie smakują z chrupiącymi dodatkami. Mogą to być grzanki, groszek ptysiowy, paluszki grissini oraz wszelkiego rodzaju nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały. Tym razem do zupy trafiły pestki dyni, które można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0