Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

0
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mała dynia
2 
Mały ziemniak
1 
Cebula
0.9  l
Wywar warzywny
trochę
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
2 
5  liści
Bazylia
0.25  szklanka
Śmietana
trochę
Pestki dyni

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.93 g
Węglowodany
20.99 g
Tłuszcze
3.71 g
Wartość energetyczna
119.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
30 min
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski bez obierania. Pieczemy 20-30 minut.
Krok 2
5 min
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3
10 min
Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. gotujemy 10 minut.
Krok 4
8 min
Kiedy dynia przestygnie, oddzielamy skórkę, przekładamy dynię do garnka z zupą, gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany, listkami bazylii i pestkami dyni.
Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Krok 1 z 5

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski bez obierania. Pieczemy 20-30 minut.

Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Krok 2 z 5

W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Krok 3 z 5

Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. gotujemy 10 minut.

Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Krok 4 z 5

Kiedy dynia przestygnie, oddzielamy skórkę, przekładamy dynię do garnka z zupą, gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Krok 5 z 5

Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany, listkami bazylii i pestkami dyni.

Pieczona dynia to świetny pomysł na przekąskę, ale także na zupę dyniową! Jeśli macie zapasy dyni, możecie upiec jej więcej, zmiksować i w postaci puree zamrozić. I kiedy tylko przyjdzie Wam ochota, ugotujecie zupę z pieczonej dyni w kilka minut.

Podczas pieczenia dyni Wasz dom wypełni piękny zapach, który przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć wiele jest przepisów na zupy z dyni, zupy z dyni pieczonej zawsze smakują najpyszniej.

Zupy kremy pysznie smakują z chrupiącymi dodatkami. Mogą to być grzanki, groszek ptysiowy, paluszki grissini oraz wszelkiego rodzaju nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały. Tym razem do zupy trafiły pestki dyni, które można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika