
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Podczas pieczenia dyni Wasz dom wypełni piękny zapach, który przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć wiele jest przepisów na zupy z dyni, zupy z dyni pieczonej zawsze smakują najpyszniej.
Zupy kremy pysznie smakują z chrupiącymi dodatkami. Mogą to być grzanki, groszek ptysiowy, paluszki grissini oraz wszelkiego rodzaju nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały. Tym razem do zupy trafiły pestki dyni, które można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
8 minKrok 5
3 min
Krok 1 z 5
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski bez obierania. Pieczemy 20-30 minut.

Krok 2 z 5
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 3 z 5
Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. gotujemy 10 minut.

Krok 4 z 5
Kiedy dynia przestygnie, oddzielamy skórkę, przekładamy dynię do garnka z zupą, gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 5 z 5
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany, listkami bazylii i pestkami dyni.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0