Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami
26min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.73 g
Węglowodany
27.62 g
Tłuszcze
11.31 g
Wartość energetyczna
239.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2
3 min
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę chorizo, smażymy chwilę, co chwilę mieszając.
Krok 3
4 min
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy kilka minut, często mieszając.
Krok 4
4 min
Kapustę siekamy, dodajemy do garnka, dusimy kolejne 3-4 minuty.
Krok 5
10 min
Podlewamy całość wywarem, gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Po 2-3 minutach zestawiamy garnek z kuchenki.
Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami inspirowana portugalską „caldo verde”, czyli zieloną zupą. W oryginalnej wersji caldo verde przygotowywana jest z kapusty galicyjskiej, a w polskiej z jarmużu. Charakterystycznym dodatkiem do niej jest chorizo, charakterna kiełbasa, dzięki której zupa ma swój niepowtarzalny smak i aromat.
Caldo verde nazywana jest zielonym rosołem, chociaż nie tylko kolorem nie przypomina rosołu. Wspólna dla obu zup jest za to tradycja podawania tych zup podczas niedzielnych obiadów i ważnych uroczystości.
Młoda kapusta to świetny materiał na wiosenne danie, także na zupy. Szybko się gotuje, jeśli więc chcemy, żeby pozostała lekko chrupiąca, nie możemy za długo pozostawiać zupy „na ogniu”. Ponieważ jest delikatna w smaku, smak zupy świetnie podbija chorizo. Kiełbasę można podsmażyć z cebulą, czosnkiem i ziemniakami lub też dodać ją do garnka z zupą pod koniec gotowania. Ja wybrałam pierwszą wersję, pozwalającą wydobycie z kiełbasy wszystkich apetycznych aromatów i połączenie ich z pozostałymi składnikami zupy.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4-6 porcji zupy. Smacznego :)
Caldo verde nazywana jest zielonym rosołem, chociaż nie tylko kolorem nie przypomina rosołu. Wspólna dla obu zup jest za to tradycja podawania tych zup podczas niedzielnych obiadów i ważnych uroczystości.
Młoda kapusta to świetny materiał na wiosenne danie, także na zupy. Szybko się gotuje, jeśli więc chcemy, żeby pozostała lekko chrupiąca, nie możemy za długo pozostawiać zupy „na ogniu”. Ponieważ jest delikatna w smaku, smak zupy świetnie podbija chorizo. Kiełbasę można podsmażyć z cebulą, czosnkiem i ziemniakami lub też dodać ją do garnka z zupą pod koniec gotowania. Ja wybrałam pierwszą wersję, pozwalającą wydobycie z kiełbasy wszystkich apetycznych aromatów i połączenie ich z pozostałymi składnikami zupy.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4-6 porcji zupy. Smacznego :)
Komentarze 0