Zupa z dyni z imbirem i pomidorami
43min
Łatwy
0.5
kg
Dynia (już obranej i bez pestek)
1
puszka
Pomidory krojone
1
l
Wywar warzywny lub mięsny
1
Cebula
2
łyżek
Oliwa
1
kawałek
Świeży imbir (2 cm)
1
szczypta
Słodka papryka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
1
szczypta
Kumin
1
łyżeczka
Świeżo posiekany szczypiorek lub inna ulubiona zielenina
0.5
Bagietka
.
Wartości odżywcze
Białko
4.98 g
Węglowodany
29.17 g
Tłuszcze
7.63 g
Wartość energetyczna
189.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
15 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Półbagietkę kroimy w kromki, a następnie kromki w kosteczkę.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach można przemieszać grzanki, aby równomiernie się przyrumieniły.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Chwilę przed końcem dodajemy do cebuli szczyptę słodkiej papryki, soli, pieprzu i kuminu.
Krok 3
15 min
Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę dynię, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy do zupy pomidory z puszki, zagotowujemy. Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy obrany i starty na tarce imbir, miksujemy na krem. możemy także pozostawić mniejsze kawałki dyni i pomidorów.
Krok 5
3 min
Zupę doprawiamy solą, podajemy z grzankami i zieleniną.
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo do wykorzystania w kuchni. Można z niej zrobić frytki, placki, naleśniki, ciasto, gulasz, kotleciki, a nade wszystko zupę dyniową na tysiąc sposobów. Nawet na słodko.
Tym razem jednak serwujemy zupę z dyni z imbirem i pomidorami. Zupa z dyni z imbirem i pomidorami ma zdecydowany kolor, jak i smak. Z jej gęstą, aksamitną konsystencją przyjemnie kontrastują chrupiące grzanki.
Zupa z dyni imbirem i pomidorami jest apetycznym dowodem na to, że pyszna kuchnia wcale nie musi być wyszukana.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Tym razem jednak serwujemy zupę z dyni z imbirem i pomidorami. Zupa z dyni z imbirem i pomidorami ma zdecydowany kolor, jak i smak. Z jej gęstą, aksamitną konsystencją przyjemnie kontrastują chrupiące grzanki.
Zupa z dyni imbirem i pomidorami jest apetycznym dowodem na to, że pyszna kuchnia wcale nie musi być wyszukana.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0