Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

0
56min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Czerwona soczewica (niepełna szklanka)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
20  dag
Mięso drobiowe mielone
trochę
Mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
1  szczypta
Kurkuma
1 
Chili
2  ząbków
trochę
Oliwa do smażenia
1.2  l
Rosół
0.5  szklanka
Passata pomidorowa
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
trochę
Natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.93 g
Węglowodany
33.21 g
Tłuszcze
4.62 g
Wartość energetyczna
228.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
10 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
10 min
Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Krok 3
12 min
Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.
Krok 4
10 min
Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
10 min
Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut
Krok 6
2 min
Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Krok 7
2 min
Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 1 z 7

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 2 z 7

Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 3 z 7

Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 4 z 7

Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 5 z 7

Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 6 z 7

Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi to smaczny pomysł na szybki poniedziałkowy obiad. W końcu z niedzielnego rosołu nie musi być tylko i wyłącznie tradycyjna pomidorowa! Zupę przygotowuje się szybko, bo bazę mamy już gotową. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie, a niewielkie drobiowe pulpety też nie potrzebują wiele więcej.

Czerwona soczewica jest idealna do zup, podczas gotowania rozpada się, zagęszczając zupę. Oczywiście nie chcemy, aby nasza zupa przypominała papkę, dlatego pilnujemy czasu gotowania, a ten jest naprawdę krótki. Idealny moment na wyłączenie kuchenki po dodaniu do garnka soczewicy przychodzi już po 10 minutach. A gdy przez przypadek totalnie rozgotujecie soczewicę, można zupę zmiksować na krem, a pulpeciki ugotować osobno, najlepiej również w rosole.

Na pulpeciki drobiowe możecie wybrać gotowe mięso mielone lub zmielić filet z kurczaka. Można też wykorzystać na przykład medaliony z indyka.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.

Poniżej kilka propozycji na inne zupy stworzone na rosole!
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa czosnkowa na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa na rosole
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika