Zupa z cukinii i brokułów z dodatkiem batatów
29min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.26 g
Węglowodany
23.46 g
Tłuszcze
12.63 g
Wartość energetyczna
271.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
29 min
Krok 1
20 min
Cukinię i bataty obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
Krok 2
5 min
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, chwilę przed końcem dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do garnka z batatami.
Krok 3
3 min
Zawartość opakowania z Zupą brokułową Jak u Mamy Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę
Krok 4
1 min
Zupę miksujemy na gładki krem, podajemy z blanszowanymi różyczkami brokuła i parmezanem w płatkach.
Zimowa zupa jarzynowa powinna być sycąca i dobrze doprawiona rozgrzewającymi przyprawami. Można ją przygotować na wiele sposobów, za każdym razem sięgając po nieco inny zestaw warzyw, a także wykorzystując jako bazę do przygotowania zupy gotowe produkty Winiary. Dziś jako bazę wykorzystałam Zupę Brokułową Jak u Mamy Winiary.
Zupę jarzynową można zblendować lub pozostawić w niej apetyczne kawałki. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Ja wybrałam krem, a jako dodatek wykorzystałam kilka różyczek świeżego kalafiora oraz parmezan w płatkach. Nie rezygnujcie z takich dodatków, nawet jeśli nie zamierzacie miksować zupy na krem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy.
Komentarze 0