Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

(0)
14 godz 11 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula biała
1.5  szklanek
Ciecierzyca
0.5 
Kalafior
1 
Papryka czerwona
4  łyżek
1.5  l
Woda
100  ml
Białe wino (opcjonalnie)
2  łyżek
Masło
5  łyżek
Oliwa
100  g
Ser kozi
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.15 g
Węglowodany
50.59 g
Tłuszcze
34.93 g
Wartość energetyczna
615.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

851 min
Krok 1
720 min
Cieciorkę namoczyć przez noc.
Krok 2
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 3
3 min
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.
Krok 4
4 min
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.
Krok 5
20 min
Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – aż papryka lekko się zrumieni i znacząco zmięknie.
Krok 6
4 min
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 7
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, krótko zeszklić.
Krok 8
60 min
Dosypać cieciorkę, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Krok 9
20 min
Kiedy ciecierzyca zmięknie, dodać różyczki kalafiora oraz przyprawy: kmin oraz kurkumę. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Krok 10
3 min
Następnie do zupy dodać upieczoną żółtą paprykę (czerwoną zostawić do dekoracji) oraz tymianek.Dolać wino (opcjonalnie).
Krok 11
4 min
Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 12
3 min
Zupą podawać z pokrojoną w paski pieczoną czerwoną papryką i kawałkami koziego sera.
Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 1 z 12

Cieciorkę namoczyć przez noc.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 2 z 12

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 3 z 12

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 4 z 12

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 5 z 12

Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – aż papryka lekko się zrumieni i znacząco zmięknie.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 6 z 12

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 7 z 12

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, krótko zeszklić.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 8 z 12

Dosypać cieciorkę, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 9 z 12

Kiedy ciecierzyca zmięknie, dodać różyczki kalafiora oraz przyprawy: kmin oraz kurkumę. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 10 z 12

Następnie do zupy dodać upieczoną żółtą paprykę (czerwoną zostawić do dekoracji) oraz tymianek.Dolać wino (opcjonalnie).

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 11 z 12

Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

Krok 12 z 12

Zupą podawać z pokrojoną w paski pieczoną czerwoną papryką i kawałkami koziego sera.

Na dzisiejszej liście składników do sycącej zupy z ciecierzycy dla całej rodziny nie zabraknie: ciecierzycy (oczywiście :)), kalafiora, papryki i sera koziego. Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem to danie, które do swojego jadłospisu mogą śmiało włączyć wszyscy wegetarianie i mięsożercy, który potrzebują drobiny wytchnienia od mięsnych potraw. Miska zupy z ciecierzycy to spora porcja białka, które zawarte jest zarówno w cieciorce, jak i kozim serem.

Nim zabierzemy się za gotowanie pamiętajmy jednak, że cieciorka potrzebuje co najmniej kilku godzin namaczania, a najlepiej moczyć ją całą noc! Mniej cierpliwi kucharze mogą sięgnąć po gotową cieciorkę z puszki lub słoika. Spragnieni urozmaiceń kulinarnych? Mamy dla Was sposób – do zupy można dodać odrobinę białego wina, które nada jej wykwintnego aromatu. Jeśli natomiast zupa ma być dla dzieci, wino można pominąć.

A jeśli zostanie Ci nadmiar koziego sera, wypróbuj również:
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha