Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem
14 godz 11 min
Średni
1
Cebula biała
1.5
szklanek
Ciecierzyca
0.5
Kalafior
1
Papryka czerwona
4
łyżek
1.5
l
Woda
100
ml
Białe wino (opcjonalnie)
2
łyżek
Masło
5
łyżek
Oliwa
100
g
Ser kozi
1
łyżeczka
Kumin
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Tymianek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
21.15 g
Węglowodany
50.59 g
Tłuszcze
34.93 g
Wartość energetyczna
615.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
851 min
Krok 1
720 min
Cieciorkę namoczyć przez noc.
Krok 2
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 3
3 min
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.
Krok 4
4 min
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.
Krok 5
20 min
Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – aż papryka lekko się zrumieni i znacząco zmięknie.
Krok 6
4 min
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 7
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, krótko zeszklić.
Krok 8
60 min
Dosypać cieciorkę, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Krok 9
20 min
Kiedy ciecierzyca zmięknie, dodać różyczki kalafiora oraz przyprawy: kmin oraz kurkumę. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Krok 10
3 min
Następnie do zupy dodać upieczoną żółtą paprykę (czerwoną zostawić do dekoracji) oraz tymianek.Dolać wino (opcjonalnie).
Krok 11
4 min
Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 12
3 min
Zupą podawać z pokrojoną w paski pieczoną czerwoną papryką i kawałkami koziego sera.
Na dzisiejszej liście składników do sycącej zupy z ciecierzycy dla całej rodziny nie zabraknie: ciecierzycy (oczywiście :)), kalafiora, papryki i sera koziego. Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem to danie, które do swojego jadłospisu mogą śmiało włączyć wszyscy wegetarianie i mięsożercy, który potrzebują drobiny wytchnienia od mięsnych potraw. Miska zupy z ciecierzycy to spora porcja białka, które zawarte jest zarówno w cieciorce, jak i kozim serem.
Nim zabierzemy się za gotowanie pamiętajmy jednak, że cieciorka potrzebuje co najmniej kilku godzin namaczania, a najlepiej moczyć ją całą noc! Mniej cierpliwi kucharze mogą sięgnąć po gotową cieciorkę z puszki lub słoika. Spragnieni urozmaiceń kulinarnych? Mamy dla Was sposób – do zupy można dodać odrobinę białego wina, które nada jej wykwintnego aromatu. Jeśli natomiast zupa ma być dla dzieci, wino można pominąć.
A jeśli zostanie Ci nadmiar koziego sera, wypróbuj również:
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Nim zabierzemy się za gotowanie pamiętajmy jednak, że cieciorka potrzebuje co najmniej kilku godzin namaczania, a najlepiej moczyć ją całą noc! Mniej cierpliwi kucharze mogą sięgnąć po gotową cieciorkę z puszki lub słoika. Spragnieni urozmaiceń kulinarnych? Mamy dla Was sposób – do zupy można dodać odrobinę białego wina, które nada jej wykwintnego aromatu. Jeśli natomiast zupa ma być dla dzieci, wino można pominąć.
A jeśli zostanie Ci nadmiar koziego sera, wypróbuj również:
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Komentarze 0