Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Cebula dymka ze szczypiorem
1 
Por (biała i jasnozielona część)
0.2  dag
Wołowina
3  ząbków
1  kawałek
Świeży imbir
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Cukier
2  łyżek
Sos rybny
1  łodyga
Trawa cytrynowa
trochę
Olej do smażenia
100  g
Makaron ryżowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.8 g
Węglowodany
39.98 g
Tłuszcze
2.99 g
Wartość energetyczna
197.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
6 min
Cebulkę dymkę kroimy w piórka, por w ćwierćtalarki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki, kilka krążków odkładamy do dekoracji zupy, resztę drobno siekamy.
Krok 2
4 min
Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę z dodatkiem startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy do cebulki cukier i pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 3
5 min
Dodajemy do cebulki por, podlewamy 0,5 l wody, zagotowujemy.
Krok 4
1 min
Dodajemy łyżkę sosu rybnego.
Krok 5
2 min
Łodygę trawy cytrynowej lekko miażdżymy, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 6
3 min
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do garnka.
Krok 7
5 min
Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,2 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając.
Krok 8
10 min
Zupę podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym i posiekanym szczypiorkiem.
Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 1 z 8

Cebulkę dymkę kroimy w piórka, por w ćwierćtalarki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki, kilka krążków odkładamy do dekoracji zupy, resztę drobno siekamy.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 2 z 8

Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę z dodatkiem startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy do cebulki cukier i pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 3 z 8

Dodajemy do cebulki por, podlewamy 0,5 l wody, zagotowujemy.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 4 z 8

Dodajemy łyżkę sosu rybnego.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 5 z 8

Łodygę trawy cytrynowej lekko miażdżymy, dodajemy do garnka z zupą.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 6 z 8

Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do garnka.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 7 z 8

Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,2 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym może być świetnym początkiem przygody z kuchnią azjatycką. Do przygotowania przepisu zainspirowała mnie zupa wietnamska Bun Bo Hue, jedna z wielu aromatycznych wietnamskich zup. Tradycyjnie przygotowywana jest na długo gotowanym (nawet 12 godziny) bulionie z wołowych kości szpikowych, ale zupę wietnamską można przygotować dużo szybciej, wykorzystując jako bazę Zupę Ogonową Nasza Specjalność Winiary. To świetna baza dla wielu mięsnych zup, która doskonale sprawdzi się w przygotowaniu dań kuchni wietnamskiej.

Zupa wietnamska powinna być bardzo pikantna, jednak od Waszych preferencji zależy, jak dużo papryczki chili do niej dodacie.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika