Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wielowarzywna

0
1 godz 55 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Papryka czerwona
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cukinia
0.5  szklanka
Soczewica
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.55 g
Węglowodany
6.9 g
Tłuszcze
1.24 g
Wartość energetyczna
73.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
70 min
Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.
Krok 2
4 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.
Krok 3
4 min
Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.
Krok 4
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.
Krok 5
6 min
Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.
Krok 6
15 min
Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.
Krok 7
10 min
Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.
Krok 8
2 min
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa wielowarzywna

Krok 1 z 8

Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.

Zupa wielowarzywna

Krok 2 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.

Zupa wielowarzywna

Krok 3 z 8

Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.

Zupa wielowarzywna

Krok 4 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.

Zupa wielowarzywna

Krok 5 z 8

Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.

Zupa wielowarzywna

Krok 6 z 8

Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.

Zupa wielowarzywna

Krok 7 z 8

Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.

Zupa wielowarzywna

Krok 8 z 8

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę wielowarzywną uwielbiam za to, że pozwala na niezliczoną ilość wariantów i można ją ugotować niezależnie od pory roku. W okresie zimowym stawiam na dodatek warzyw korzeniowych, paprykę, cukinie i coś sycącego, czyli soczewicę. Dzięki Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY nie muszę się martwić o wywar z warzyw. Kupuję gotowy, przygotowane z polskich składników, bez sztucznych polepszaczy. Lista zakupów staje się krótsza!

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika