
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Karmelizowana gruszka i kozi ser to dodatki, które nadadzą zupie jeszcze bardziej szlachetnego charakteru. Miseczka pożywnej zupy z kawałkami słodkiej gruszki i kremowego koziego sera zaskoczą gości podczas kolacji lub przyjęcia urodzinowego. Zupa sprawdzi się zatem zarówno na co dzień, jak i od święta!
Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji zupy.
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
1 minKrok 3
3 minKrok 4
1 minKrok 5
2 minKrok 6
10 minKrok 7
1 minKrok 8
8 minKrok 9
3 minKrok 10
1 minKrok 11
1 min
Krok 1 z 11
Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.

Krok 2 z 11
Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.

Krok 3 z 11
Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.

Krok 4 z 11
W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).

Krok 5 z 11
Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.

Krok 6 z 11
Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).

Krok 7 z 11
Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.

Krok 8 z 11
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.

Krok 9 z 11
Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.

Krok 10 z 11
Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.

Krok 11 z 11
Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0