Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

(0)
32min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Szalotki
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Szparagi
1  l
Bulion warzywny
100  ml
Śmietana Kremówka
2  łyżek
Masło
0.5 
Cytryna
2 
Gruszki
200  g
Ser kozi roladka
1  łyżka
Brązowy cukier
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.67 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcze
26.96 g
Wartość energetyczna
407.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto go w pełni wykorzystać! Jeśli na zielone i białe szparagi czekaliście z utęsknieniem przez ostatnie kilka miesięcy, nie bójcie się teraz serwować je sobie nawet kilka razy dziennie. Na śniadanie, obiad i kolację? A dlaczego nie? Zakochani w Zupach podrzucają dziś propozycję obiadową. Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem, Proszę Państwa!

Karmelizowana gruszka i kozi ser to dodatki, które nadadzą zupie jeszcze bardziej szlachetnego charakteru. Miseczka pożywnej zupy z kawałkami słodkiej gruszki i kremowego koziego sera zaskoczą gości podczas kolacji lub przyjęcia urodzinowego. Zupa sprawdzi się zatem zarówno na co dzień, jak i od święta!

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji zupy.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    1 min
    Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.
  • Krok 2

    1 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.
  • Krok 3

    3 min
    Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.
  • Krok 4

    1 min
    W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).
  • Krok 5

    2 min
    Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.
  • Krok 6

    10 min
    Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).
  • Krok 7

    1 min
    Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.
  • Krok 8

    8 min
    Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.
  • Krok 9

    3 min
    Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.
  • Krok 10

    1 min
    Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.
  • Krok 11

    1 min
    Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 1 z 11

Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 2 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 3 z 11

Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 4 z 11

W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 5 z 11

Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 6 z 11

Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 7 z 11

Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 8 z 11

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 9 z 11

Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 10 z 11

Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 11 z 11

Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

    Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

    4 godz 50 min Średni
  • Krem ze szparagów z parmezanem

    Krem ze szparagów z parmezanem

    45 min Łatwy
  • Zupa krem ze szparagów z boczkiem

    Zupa krem ze szparagów z boczkiem

    1 godz 8 min Średni
  • Krem ze szparagów z miętowym pesto

    Krem ze szparagów z miętowym pesto

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu