Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami
Dodaj do CookBook

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

(4)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Świeży szczaw (2 x ok. 150g)
4 
Ziemniaki
1  l
Wywar drobiowy lub warzywny
1  pęczek
bouquet garni ze świeżymi ziołami (lubczyk, gałązka selera, natka pietruszki)
4  łyżek
Śmietana
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  pęczek
Natka pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.6 g
Wartość energetyczna
160.6 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
9.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa szczawiowa to jako jedno z najbardziej kultowych i tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jest to zupa o lekko kwaskowym, aczkolwiek łagodnym smaku, którą można podawać zarówno z ugotowanym na twardo jajkiem jak i z ziemniakami. Wiele osób może ją pamiętać z dzieciństwa, gdy szczawiówka ze świeżego szczawiu była przygotowywana przez babcie albo podawana na szkolnej stołówce.  

 

To, co w szczególności wyróżnia tę smakowitą potrawę, to jej aromatyczność, a także fakt, że świetnie nadaje się ona do przechowywania. Choć wiele osób twierdzi, że jest to zupa typowo sezonowa, to jednak śmiało można ją zapakować do hermetycznie zamykanych pojemników i zamrozić! Po odmrożeniu, będzie ona smakowała również dobrze, co tuż po ugotowaniu. Ciekawostką może być to, że zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu jest obecna nie tylko w kuchni polskiej, ale także i w kuchni żydowskiej! 

 

Zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami i jajkiem - ułatw sobie jej przygotowanie! 

 

Zupa ze świeżego szczawiu jest raczej potrawą, której wykonanie możliwe głównie w sezonie letnim. To właśnie wtedy można kupić liście świeżego szczawiu lub samodzielnie odszukać tę roślinę. W miesiącach wiosennych i letnich najczęściej występuje ona na łąkach, na brzegach rzek i stawów. Zupa szczawiowa ze świeżych liści zebranych osobiście to dodatkowa frajda, podobnie jak potrawy z grzybów, które samemu znalazło się w lesie.  

 

Jednak w sezonie zimowym możliwości się nie kończą. Na stole może się bowiem pojawić zupa szczawiowa ze słoika z jajkiem i innymi dodatkami. W sprzedaży dostępne są liczne koncentraty, których wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie samej zupy! Wówczas jedyne, co będziesz do zrobienia, to ugotowanie jajka na twardo, zagotowanie wywaru, a także dorzucenie do niego obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaki. Następnie możesz ozdobić powierzchnię serwowanej zupy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak niewiele potrzeba, by zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami i jajkiem zagościła na stole! 

 

Przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu - danie na co dzień i na uroczystości! 

 

Szczawiowa ze świeżego szczawiu to zupa, która zasługuje sobie na miano legendarnej! Co więcej, danie to można śmiało nazwać uniwersalnym. Z uwagi na to, że zarówno w sezonie letnim jak i sezonie zimowym można je przygotować w kilka chwil, to nie ma przeszkód, by zaserwować zupę szczawiową w formie rodzinnego, uroczystego obiadu. Świetnie sprawdzi się także podczas różnorodnych przyjęć, jak rocznica ślubu, wesele czy urodziny. Jej smak jest delikatny, a aromat z pewnością na długo zapisze się w pamięci uczestników imprezy! Co więcej, jeśli chcesz nieco wzbogacić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami, to dodatkowo możesz zaserwować ją w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Wówczas z pewnością zaspokoi ona apetyt nawet największego łakomczucha! 

 

Jeśli ugotujesz wersję na wywarze warzywnym, zupa ze świeżego szczawiu będzie odpowiednim daniem także dla osób na diecie wegetariańskiej. To przepis, który szybko opanujesz do perfekcji, zachwycając swoich gości. 

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 1 z 4

Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 2 z 4

Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 3 z 4

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 4 z 4

Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu