Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Szczaw
2 
Biała cebula
3  ząbków
4 
Ziemniaki
1  pęczek
Botwinka
1  pęczek
Młoda marchewka
1  l
Bulion warzywny
2  łyżek
Masło
4  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 18%
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.59 g
Węglowodany
24.02 g
Tłuszcze
23.06 g
Wartość energetyczna
316.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
1 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
2 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Krok 4
10 min
Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 5
5 min
Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.
Krok 6
1 min
Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).
Krok 7
1 min
Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 8
2 min
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Krok 9
10 min
Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.
Krok 10
1 min
Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.
Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 1 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 2 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 3 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 4 z 10

Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 5 z 10

Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 6 z 10

Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 7 z 10

Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 8 z 10

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 9 z 10

Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 10 z 10

Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.

Nie, to nie szpinak, choć zaczyna się podobnie, bo też na “sz”! Dziś w roli głównej szczaw. Roślina ta znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Stanowi bogate źródło witamy C, wpływa kojąco na układ trawienny. Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka to iście wiosenne połączenie! W zależności od preferencji smakowych, możesz postawić na zupę stricte szczawiową (bardziej kwaśną) lub dodać do niej liście botwinki. Poniższy przepis zakłada obydwie opcje.

Sięgając po nowalijki możemy mieć pewność, że będę one chrupiące i soczyste. W trakcie przygotowywania zupy, koniecznie skuście się na “gryza” marchewki lub buraczka. Przekonacie się, jak pyszne są te warzywka, nawet przed obróbką. W piecu niech nie siedzą więc zbyt długo. Wystarczy im zaledwie kilka minut, aby nieco zmiękły.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.


Poznaj również inne sposoby na buraka!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika