Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
4  łyżek
Śmietana 18%
2  pęczków
Świeży szczaw
2 
Kiełbasa biała parzona
1  l
Bulion warzywny
4 
Jajko
6 
Małe ziemniaki
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.7 g
Wartość energetyczna
279.9 kcal
Tłuszcze
16.5 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosna w pełni i stragany na ryneczku zaczynają nabierać kolorów i smaków.

Kilka dni temu kupiłam rabarbar i dwa pęczki szczawiu. Pan, który mi je sprzedawał uśmiechnął się i powiedział: będzie kompot i szczawiowa, i miał rację. Dzisiejszy dzień był smaczny i zdecydowanie w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie ;) Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w słoiczkach i zrobić zapasy, ale to już nie to samo.

Zimową porą smakują nam nieco inne zupy, bardziej sycące i rozgrzewające, choć ta wersja szczawiowej jest zdecydowanie konkretna i można się nią najeść. Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie bulionu warzywnego, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy. Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo i już mniej tradycyjnie z białą kiełbasą. Jajko i biała kiełbasa to duet idealny. Sprawdza się nie tylko w przypadku żurku, czy w barszczu białym.

Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego :)

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).
  • Krok 4

    12 min
    Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
  • Krok 5

    9 min
    Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 6

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 6

Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 6

Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 6

Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Entrant
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Stir-fry
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Z patelni
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Zupa
  • Zupy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu