Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Moja rodzina uwielbia zupy, w tym te o zdecydowanych smakach jak zupa szczawiowa – kwaśna i pyszna.
Do tej pory nie eksperymentowałam z tą zupą i zawsze robiłam ją po prostu z jajkiem, ale jakiś czas temu wpadłam na pomysł podania jej jeszcze z plasterkami chrupiącego boczku. Smakuje rewelacyjnie. Jajko, boczek i szczaw to zdecydowanie trafione połączenie.
Dobrze jeśli boczek będzie cieniutki, wówczas nie zatonie nam od razu w talerzu zupy.
Zupa szczawiowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie w piwniczce zapas szczawiu w słoiczkach. Jeśli chcecie przygotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu, to planujcie zakup lub zbiory najlepiej tego samego dnia, bo liście szczawiu
nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Zupę szczawiową należy spożywać w rozsądnych ilościach ponieważ liście szczawiu zawierają szczawian potasu.
Przygotowanie
26 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Liście szczawiu myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki ( na paski). Szczaw dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie ( około 10- 15 minut). Odrobinę zupy przelewamy chochlą do miseczki. Czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy śmietanę i mieszamy . Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy w garnku cały czas mieszając.
Krok 2
5 min
Boczek kroimy na małe paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.
Krok 3
1 min
Gotową zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, pokrojonym na plasterki i z chrupiącym boczkiem.
Krok 1
z
3
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Liście szczawiu myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki ( na paski). Szczaw dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie ( około 10- 15 minut). Odrobinę zupy przelewamy chochlą do miseczki. Czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy śmietanę i mieszamy . Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy w garnku cały czas mieszając.
Krok 2
z
3
Boczek kroimy na małe paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.
Krok 3
z
3
Gotową zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, pokrojonym na plasterki i z chrupiącym boczkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0