Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Zielone szparagi
900  ml
Woda
1 
Cebula Biała
1  szczypta
Sól selerowa do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
2  łyżek
Oliwa z Ziołami
30  g
Grzanki do podania zupy
2  łyżek
Śmietana 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.78 g
Węglowodany
10.45 g
Tłuszcze
7 g
Wartość energetyczna
115.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
4 min
Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).
Krok 2
20 min
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.
Krok 5
3 min
Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.
Krok 6
1 min
Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
Krok 7
1 min
Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.
Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 1 z 7

Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 2 z 7

Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 3 z 7

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 4 z 7

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 5 z 7

Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 6 z 7

Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.

Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Krok 7 z 7

Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.

Mamy za sobą długi weekend majowy. Zaczął się sezon na grillowanie i wyjazdy piknikowe. Co prawda na razie temperatury niezbyt nas rozpieszczają, bo na Pomorzu jest zimno i wietrznie, ale udało się nam już zorganizować obiad na świeżym powietrzu… tuż za domem 🙂 Kilka dni temu urządziliśmy sobie mały piknik i zjedliśmy obiad na zielonej trawce.

Ugotowałam współgrającą z kolorem trawy zieloną zupę krem szparagową, którą przelałam do małych słoiczków. Jeden słoik idealnie pasował na jedną porcję zupy. Do koszyka piknikowego zapakowaliśmy też dwa rodzaje grzanek, które rewelacyjnie smakują z kremową zupą. Do tego typu zup polecam też: groszek ptysiowy lub domowe grzaneczki Agatki.

Słoiki świetnie się sprawdziły. Na dłuższy wyjazd można je zapakować w worek termiczny, który kupimy w większości sklepów spożywczych. Wówczas nasza zupa krem ze szparagów długo będzie ciepła.

Polecam też zupę na wynos, którą ugotowała Agatka : klik

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika