Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik
35min
Łatwy
500
g
Zielone szparagi
3
łyżek
900
ml
Woda
1
Cebula Biała
1
szczypta
Sól selerowa do smaku
1
szczypta
Kozieradka do smaku
2
łyżek
Oliwa z Ziołami
30
g
Grzanki do podania zupy
2
łyżek
Śmietana 12%
.
Wartości odżywcze
Białko
3.78 g
Węglowodany
10.45 g
Tłuszcze
7 g
Wartość energetyczna
115.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
4 min
Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).
Krok 2
20 min
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.
Krok 5
3 min
Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.
Krok 6
1 min
Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
Krok 7
1 min
Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.
Mamy za sobą długi weekend majowy. Zaczął się sezon na grillowanie i wyjazdy piknikowe. Co prawda na razie temperatury niezbyt nas rozpieszczają, bo na Pomorzu jest zimno i wietrznie, ale udało się nam już zorganizować obiad na świeżym powietrzu… tuż za domem 🙂 Kilka dni temu urządziliśmy sobie mały piknik i zjedliśmy obiad na zielonej trawce.
Ugotowałam współgrającą z kolorem trawy zieloną zupę krem szparagową, którą przelałam do małych słoiczków. Jeden słoik idealnie pasował na jedną porcję zupy. Do koszyka piknikowego zapakowaliśmy też dwa rodzaje grzanek, które rewelacyjnie smakują z kremową zupą. Do tego typu zup polecam też: groszek ptysiowy lub domowe grzaneczki Agatki.
Słoiki świetnie się sprawdziły. Na dłuższy wyjazd można je zapakować w worek termiczny, który kupimy w większości sklepów spożywczych. Wówczas nasza zupa krem ze szparagów długo będzie ciepła.
Polecam też zupę na wynos, którą ugotowała Agatka : klik
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Ugotowałam współgrającą z kolorem trawy zieloną zupę krem szparagową, którą przelałam do małych słoiczków. Jeden słoik idealnie pasował na jedną porcję zupy. Do koszyka piknikowego zapakowaliśmy też dwa rodzaje grzanek, które rewelacyjnie smakują z kremową zupą. Do tego typu zup polecam też: groszek ptysiowy lub domowe grzaneczki Agatki.
Słoiki świetnie się sprawdziły. Na dłuższy wyjazd można je zapakować w worek termiczny, który kupimy w większości sklepów spożywczych. Wówczas nasza zupa krem ze szparagów długo będzie ciepła.
Polecam też zupę na wynos, którą ugotowała Agatka : klik
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Komentarze 0