Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

0
5 godz 38 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Śledź z beczki lub 4 płaty śledzia solonego
500  g
Śmietana kwaśna 12%
2  szklanek
Woda
2 
Cebula
2  łyżek
Ocet
1  szczypta
Suszona pietruszka
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z ćwiartki cytryny
1  pęczek
Świeża natka pietruszki do dekoracji
4 
Nieduże ziemniaki
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.15 g
Węglowodany
14.45 g
Tłuszcze
42.78 g
Wartość energetyczna
523.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

338 min
Krok 1
10 min
Zaczynamy od ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
Krok 2
60 min
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą. Przed dodaniem ziemniaków do zupy, w razie konieczności odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Krok 3
5 min
Śledzie z beczki pozbawiamy głów, patroszymy, zalewamy wodą. Odstawiamy na kilkanaście godzin, od czasu do czasu zmieniamy wodę. Namoczone śledzie filetujemy. Jeśli mamy gotowe płaty śledziowe, pomijamy ten krok.
Krok 4
20 min
Cebulę kroimy w piórka, krążki lub kostkę. Zalewamy wodą, zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Powstałą zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 5
2 min
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 6
240 min
Zalewę łączymy ze śmietaną, dodajemy śledzie. Całość doprawiamy szczyptą soli i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 7
1 min
Zupę śledziową podajemy z ziemniakami w mundurkach upieczonymi w piekarniku. Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika powinna być udekorowana natką pietruszki.
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 1 z 7

Zaczynamy od ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 2 z 7

Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą. Przed dodaniem ziemniaków do zupy, w razie konieczności odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 3 z 7

Śledzie z beczki pozbawiamy głów, patroszymy, zalewamy wodą. Odstawiamy na kilkanaście godzin, od czasu do czasu zmieniamy wodę. Namoczone śledzie filetujemy. Jeśli mamy gotowe płaty śledziowe, pomijamy ten krok.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 4 z 7

Cebulę kroimy w piórka, krążki lub kostkę. Zalewamy wodą, zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Powstałą zalewę odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 5 z 7

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 6 z 7

Zalewę łączymy ze śmietaną, dodajemy śledzie. Całość doprawiamy szczyptą soli i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika

Krok 7 z 7

Zupę śledziową podajemy z ziemniakami w mundurkach upieczonymi w piekarniku. Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika powinna być udekorowana natką pietruszki.

Zupa śledziowa. Prosta postna potrawa, która w wielu domach pojawia się nie tylko w wigilijny wieczór, ale także w środę popielcową lub zwyczajnie w piątek. Zupa nie wymaga szczególnych umiejętności (jeśli przygotujemy ją z gotowych płatów śledziowych). Jedynie, co jest potrzebne, to miłość do śledzi. Ale kto ich nie uwielbia?

Jeśli do przygotowania zupy chcemy wykorzystać śledzie z beczki, należy je wcześniej dobrze wymoczyć. W przeciwnym wypadku będą bardzo słone, a nasza zupa nie do zjedzenia. Śledziom odcinamy głowy, patroszymy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. W czasie moczenia wodę trzeba kilkakrotnie zmienić, gdyż śledzie z beczki są naprawdę bardzo słone.

Zupę śledziową można też przygotować z gotowych płatów śledziowych. Tę opcję polecam szczególnie osobom zabieganym, a także wszystkim, którzy nigdy wcześniej nie filetowali śledzi. Przed świętami jest tak wiele rzeczy do zrobienia, że nie zawsze znajdzie się jeszcze czas na filetowanie. Gotowe płaty śledziowe zazwyczaj nie wymagają wcześniejszego moczenia. Na wszelki wypadek dobrze jest je spróbować. Kiedy są dość słone, można je na godzinę zalać zimną wodą.

Prostą zupę śledziową możemy podać z wykwintnym dodatkiem w postaci ziemniaków pieczonych w mundurkach. W wigilijny wieczór tak podana zupa będzie się prezentowała niezwykle uroczyście. Jak zatem ma być przygotowana zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Ziemniaki wykorzystasz również w przepisach poniżej:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika