Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

0
77 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Papryka czerwona
4 ząbków
Czosnek
2 
Cebula
200 ml
napój owsiany lub śmietana
1 trochę
uprażony słonecznik
6 plastrów
czerstwe pieczywo
200 g
rolada kozia (lub feta lub jakikolwiek inny ser)
6 łyżek
Miód
1 trochę
świeży lub suszony tymianek
1 trochę
Oliwa
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.41 g
Węglowodany
36.84 g
Tłuszcze
19.62 g
Wartość energetyczna
374.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
20 min
Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury z włączoną funkcją grill. Piecz przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.
Krok 2
20 min
Upieczoną paprykę przełóż do miski, przykryj pokrywką od garnka lub talerzem. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie, następnie wyciągnij, obierz ze skorki i gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 3
10 min
W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz papryki, smaż na średniej mocy kuchenki przez około 5 min.
Krok 4
15 min
Całość zalej zupą pomidorową Winiary oraz 2,5 litrami wody. Dopraw solą oraz pieprzem, następnie gotuj przez około 15 minut pod przykryciem
Krok 5
5 min
W międzyczasie kromki chleba podsmaż z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy obrócisz kromki na drugą stronę, połóż kawałki rolady koziej na tej stronie, która jest na wierzchu.
Krok 6
5 min
Ugotowaną zupę zblenduj z dodatkiem napoju owsianego i podawaj razem z grzanką z kozim serem , oblaną miodem, z dodatkiem tymianku i słonecznika
TIPY
1 min
- czerstwe pieczywo, jak przechowywać żeby było świeże i co zrobić jak już z czerstwieje - napoje roślinne świetnie zabielają potrawy, są zdrowsze od mleka krowiego i nadają smak potrawom, np. Migdałowe Doda orzechowego posmaku - przechowywanie papryk
Smacznego!
1 min
Gorąca, kremowa zupa i chrupiące grzanki to genialne połączenie, które ratuje chłodne wieczory. Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej, bo w następnym odcinku pokażę Wam kolejną pozycję z mojego TOP10 jesiennych zup, które rozgrzewają i poprawiają humor! Jeśli szukacie pomysłów na gotowanie z tegorocznych plonów, to zajrzyjcie na winiary.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo smakowitych inspiracji!
Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 1 z 8

Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury z włączoną funkcją grill. Piecz przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 2 z 8

Upieczoną paprykę przełóż do miski, przykryj pokrywką od garnka lub talerzem. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie, następnie wyciągnij, obierz ze skorki i gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 3 z 8

W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz papryki, smaż na średniej mocy kuchenki przez około 5 min.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 4 z 8

Całość zalej zupą pomidorową Winiary oraz 2,5 litrami wody. Dopraw solą oraz pieprzem, następnie gotuj przez około 15 minut pod przykryciem

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 5 z 8

W międzyczasie kromki chleba podsmaż z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy obrócisz kromki na drugą stronę, połóż kawałki rolady koziej na tej stronie, która jest na wierzchu.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 6 z 8

Ugotowaną zupę zblenduj z dodatkiem napoju owsianego i podawaj razem z grzanką z kozim serem , oblaną miodem, z dodatkiem tymianku i słonecznika

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

TIPY z 8

- czerstwe pieczywo, jak przechowywać żeby było świeże i co zrobić jak już z czerstwieje - napoje roślinne świetnie zabielają potrawy, są zdrowsze od mleka krowiego i nadają smak potrawom, np. Migdałowe Doda orzechowego posmaku - przechowywanie papryk

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Smacznego! z 8

Gorąca, kremowa zupa i chrupiące grzanki to genialne połączenie, które ratuje chłodne wieczory. Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej, bo w następnym odcinku pokażę Wam kolejną pozycję z mojego TOP10 jesiennych zup, które rozgrzewają i poprawiają humor! Jeśli szukacie pomysłów na gotowanie z tegorocznych plonów, to zajrzyjcie na winiary.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo smakowitych inspiracji!

Cześć! Dzisiejszy odcinek #pomagamywgotowaniu zbiegł się w czasie z pełnią plonów w sadach i ogrodach. To moment na długo wyczekiwane czerwone warzywa – rozgrzane słońcem mięsiste papryki i pomidory. Chciałoby się to ciepło zatrzymać jak najdłużej, prawda? Ja mam na to sposób i są nim rozgrzewające zupy. Kocham zupy za ich łatwą obsługę i mnóstwo smakowych kombinacji, które można wyczarować. Gotuję je z dojrzałych, sezonowych warzyw i zamrażam, aby móc cieszyć się smakiem ciepłych dni kiedy lato jest już tylko wspomnieniem. Zupy świetnie sprawdzają się w kuchennych metamorfozach - do ich przygotowania możemy wykorzystać lekko już przejrzałe warzywa lub zioła albo czerstwe pieczywo. Dzisiaj pokażę Wam jedną z moich ulubionych zup późnego lata - zupę pomidorową z pieczonymi paprykami, do której podam grzanki z czerstwego pieczywa z kozim serem i miodem. No to do dzieła!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika