Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami
1 godz 17 min
Średni
4
Papryka czerwona
4
ząbków
2
Cebula
200
ml
napój owsiany lub śmietana
trochę
uprażony słonecznik
6
plastrów
czerstwe pieczywo
200
g
rolada kozia (lub feta lub jakikolwiek inny ser)
6
łyżek
Miód
trochę
świeży lub suszony tymianek
trochę
Oliwa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
14.96 g
Węglowodany
40.24 g
Tłuszcze
20.01 g
Wartość energetyczna
393.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
77 min
Krok 1
20 min
Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury z włączoną funkcją grill. Piecz przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.
Krok 2
20 min
Upieczoną paprykę przełóż do miski, przykryj pokrywką od garnka lub talerzem. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie, następnie wyciągnij, obierz ze skorki i gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 3
10 min
W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz papryki, smaż na średniej mocy kuchenki przez około 5 min.
Krok 4
15 min
Całość zalej zupą pomidorową Winiary oraz 2,5 litrami wody. Dopraw solą oraz pieprzem, następnie gotuj przez około 15 minut pod przykryciem
Krok 5
5 min
W międzyczasie kromki chleba podsmaż z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy obrócisz kromki na drugą stronę, połóż kawałki rolady koziej na tej stronie, która jest na wierzchu.
Krok 6
5 min
Ugotowaną zupę zblenduj z dodatkiem napoju owsianego i podawaj razem z grzanką z kozim serem , oblaną miodem, z dodatkiem tymianku i słonecznika
TIPY
1 min
- czerstwe pieczywo, jak przechowywać żeby było świeże i co zrobić jak już z czerstwieje
- napoje roślinne świetnie zabielają potrawy, są zdrowsze od mleka krowiego i nadają smak potrawom, np. Migdałowe Doda orzechowego posmaku
- przechowywanie papryk
Smacznego!
1 min
Gorąca, kremowa zupa i chrupiące grzanki to genialne połączenie, które ratuje chłodne wieczory. Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej, bo w następnym odcinku pokażę Wam kolejną pozycję z mojego TOP10 jesiennych zup, które rozgrzewają i poprawiają humor! Jeśli szukacie pomysłów na gotowanie z tegorocznych plonów, to zajrzyjcie na winiary.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo smakowitych inspiracji!
Cześć!
Dzisiejszy odcinek #pomagamywgotowaniu zbiegł się w czasie z pełnią plonów w sadach i ogrodach. To moment na długo wyczekiwane czerwone warzywa – rozgrzane słońcem mięsiste papryki i pomidory. Chciałoby się to ciepło zatrzymać jak najdłużej, prawda? Ja mam na to sposób i są nim rozgrzewające zupy. Kocham zupy za ich łatwą obsługę i mnóstwo smakowych kombinacji, które można wyczarować. Gotuję je z dojrzałych, sezonowych warzyw i zamrażam, aby móc cieszyć się smakiem ciepłych dni kiedy lato jest już tylko wspomnieniem.
Zupy świetnie sprawdzają się w kuchennych metamorfozach - do ich przygotowania możemy wykorzystać lekko już przejrzałe warzywa lub zioła albo czerstwe pieczywo. Dzisiaj pokażę Wam jedną z moich ulubionych zup późnego lata - zupę pomidorową z pieczonymi paprykami, do której podam grzanki z czerstwego pieczywa z kozim serem i miodem.
No to do dzieła!
Komentarze 0