Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

0
1 godz 7 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Soczewica
2  główek
1  pęczek
Pomidory Koktajlowe
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
trochę
Listki bazylii lub natka zielonej pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.52 g
Węglowodany
23.46 g
Tłuszcze
2.71 g
Wartość energetyczna
130.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 2
3 min
Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
Krok 3
40 min
Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
Krok 4
10 min
Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
6 min
Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 1 z 6

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 2 z 6

Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 3 z 6

Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 5 z 6

Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.

Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się na polskich stołach zup. Można ją przygotować na tysiące różnych sposobów, choć z dzieciństwa pamiętamy zazwyczaj tylko dwa – z ryżem lub makaronem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami to gęsty, pożywny krem, który można blendować do otrzymania aksamitnej konsystencji lub pozostawić w nim apetyczne ziarenka soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą została przygotowana na bazie aromatycznej Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary, w składzie której znajdziecie pomidory, czosnek i idealną kompozycję przypraw i ziół. Warto po nią sięgać za każdym razem, kiedy nie macie czasu na gotowanie, a chcecie pysznie zjeść. Wówczas możecie pominąć w tym przepisie pieczenie czosnku i pomidorków koktajlowych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika