Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  ml
Woda
4  łodyg
Seler naciowy
80  g
Czerwona soczewica
1 
Cebula
3  ząbków
1  szczypta
Kurkuma
4  łyżek
Oliwa
1 
Półbagietka
50  g
Sera żółty w kostce lub tarty
3  gałązek
Tymianek świeży
3  łyżek
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.14 g
Węglowodany
48.37 g
Tłuszcze
25.07 g
Wartość energetyczna
475.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
15 min
Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
Krok 2
5 min
W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
Krok 3
5 min
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.
Krok 4
2 min
Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).
Krok 5
1 min
Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 6
15 min
W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.
Krok 7
3 min
Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).
Krok 8
1 min
Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 1 z 8

Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 2 z 8

W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 3 z 8

Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 4 z 8

Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 5 z 8

Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 6 z 8

W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 7 z 8

Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 8 z 8

Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.

Zupa pomidorowa może być przygotowana na milion pysznych sposobów, począwszy od tych swojskiej pomidorówki kochanej od dziecka, po zupy z dalekich zakątków świata, do smaku których musimy zwyczajnie dorosnąć. Jednak nawet nasza polska zupa pomidorowa za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej.

Dziś zupa pomidorowa posłużyła mi jako baza do przygotowania pomidorowego kremu z selerem naciowym i soczewicą. Została Wam pomidorówka z wczoraj? Świetnie. Jeśli nie, sięgnijcie po Zupę pomidorową Nasza Specjalność Winiary. Do przygotowania kremu potrzebny będzie także seler naciowy i czerwona soczewica, dzięki której zupa będzie gęsta i pożywna. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z pomidorami, poza tym szybko się gotuje, a podczas gotowania rozpada, zagęszczając zupę.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym została podana z chrupiącymi grzankami serowymi. Świetnym dodatkiem będzie także groszek ptysiowy lub solone krakersy. Jeśli macie ochotę, udekorujcie krem na talerzu kleksem kwaśnej śmietany.

Z podanych ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha