Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem
41min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.08 g
Węglowodany
60.83 g
Tłuszcze
20.83 g
Wartość energetyczna
475.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
4 min
Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
10 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dorzucić posiekane cebule i czosnek. Dosypać także kurkumę i odrobinę soli. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Dzięki dodatkowi soli, cebula zacznie puszczać wodę i nie będzie się przypalać. Z kolei kurkuma podsmażona na tym etapie z cebulą i czosnkiem nada całości aromatu.
Krok 3
6 min
W międzyczasie pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać, smażyć dalej na wolnym ogniu.
Krok 4
8 min
Kiedy pieczarki zmiękną i puszczą wodę dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dolać bulion. Całość zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodając 2 łyżki śmietany.
Krok 5
2 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
8 min
Ugotować makaron. Dymkę pokroić.
Krok 7
3 min
Zupę pieczarkową podawać z makaronem, dymką i kleksem śmietany.
Zupa pieczarkowa z makaronem to obok rosołu, pomidorowej, jedna z tych zup, które często goszczą na naszych polskich stołach. Pieczarkowa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Aby ją ugotować nie potrzeba długiej listy składników czy wyprawy do lasu, kiedy chcemy ugotować prawdziwą grzybową. Do zupy wybrałam tym razem makaron typu lane ciasto, dodałam aksamitnej śmietany i udekorowałam zieloną cebulką, która nada całości ostrzejszego charakteru (można pominąć w przypadku dzieci).
Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje zupy.
Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje zupy.
Komentarze 0