Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Dodaj do CookBook

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

(0)
4 godz 13 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Kości wołowe
300  g
Antrykot wołowy
2  l
Zimna woda
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżowa
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Ostra papryczka
0.33 
Imbir
2  łyżek
Sos rybny
trochę
Sól do smaku
trochę
Cukier do smaku
1  pęczek
Szczypiorek do posypania
1  pęczek
Świeża mięta do dekoracji
1  pęczek
Świeża kolendra do dekoracji
1  opakowanie
Makaron ryżowy
150  g
Wołowina pokrojona w cienkie plasterki (jak do carpaccio)
1 
Cytryna lub limonka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
72.5 g
Wartość energetyczna
553.9 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
37.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Phở , czyli wietnamska zupa. To inaczej rodzaj rosołu ugotowanego na wołowinie (phở bò) lub kurczaku (phở gà). Początkowo zupę gotuje się jak nasz tradycyjny wywar wołowy, ale finalnie bardzo się różni smakiem, aromatem i sposobem podania. Bardzo żałuję, że nie mogę podzielić się z Wami zapachami, jakie w tej chwili unoszą się w mojej kuchni. Wywar z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnie obłędnie. Na tym etapie przypomina mi też nieco indyjską zupę gulaszową, którą gotowałam jakiś czas temu. Zupa phở zaskoczyła mnie barwą, zapachami, bardzo oryginalnym i wyrafinowanym smakiem oraz samym sposobem podania.

Gotując zupę phở przeglądałam zdjęcia z bazaru w Wietnamie, gdzie można nie tylko kupić przyprawy, ale też zobaczyć na żywo jak przyrządza się potrawy i skosztować ich na miejscu. Gdybym mogła się teleportować, to chętnie wybrałabym się na taki bazar i zabrała z sobą Agatkę. Myślę, że jeden dzień by nam nie wystarczył.

Pomarzyć dobra rzecz, a tymczasem życzę Wam smacznego i zachęcam do wypróbowania mojej wersji zupyphở.

(z podanych składników przygotujemy około 4-5 porcji zupy)


Polecam też:

Indyjską zupę gulaszową

Tomato bisque

Rozgrzewające minestrone

Soliankę ukraińską

Przygotowanie

253 min
  • Krok 1

    60 min
    Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.
  • Krok 2

    180 min
    Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.
  • Krok 3

    1 min
    Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
  • Krok 4

    10 min
    Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 5

    1 min
    Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.
  • Krok 6

    1 min
    Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 1 z 6

Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 2 z 6

Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 3 z 6

Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 4 z 6

Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 5 z 6

Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 6 z 6

Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu