Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Woda
1 
Mała marchewka
1 
Mała pietruszka
1  kawałek
Seler
2  opakowań
Zupa ogórkowa Jak u Mamy WINIARY
2  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
25  dag
Mięso mielone wołowe (może być wieprzowe)
1 
Jajko
4  łyżek
Bułka tarta
1 
Mała Cebula
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Opcjonalnie: łyżeczka suszonej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
2 
Bułka
2  łyżek
Oliwa lub olej (u mnie słonecznikowy)
trochę
opcjonalnie: duża szczypta czosnku granulowanego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.27 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcze
24.24 g
Wartość energetyczna
461.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kremowa zupa ogórkowa? Dlaczego nie! To świetna alternatywa dla tradycyjnej ogórkowej przygotowywanej z ziemniakami i ryżem. Gęstości nadają zupie warzywa wykorzystane do przygotowania wywaru, nie trzeba dodawać więc ziemniaków ani ryżu – te dodatki można wykorzystać do zagęszczenia zupy, kiedy mamy już wywar i nie musimy przygotowywać go od początku.

Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam Zupę ogórkową Jak u Mamy Winiary, dzięki czemu zupa jest idealnie doprawiona, a jej smak pozostaje delikatny, bez charakterystycznego mocno kwaśnego smaku zupy przygotowywanej w tradycyjny sposób. W każdym opakowaniu Zupy ogórkową Jak u Mamy Winiary, poza kwaszonymi ogórkami, znajdziecie suszone warzywa, które także dodają jej wspaniały aromat.

Delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw będzie świetnie smakować z chrupiącym dodatkiem, na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej sycąca, podajmy ją z klopsikami. Przepis na lekkie pieczone klopsiki i chrupiące grzanki znajdziecie poniżej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.


Poznaj nasze inne przepisy na zupy przygotowane na wywarze warzywnym!

  • Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
  • Ramen wegetariański
  • Bulion warzywny z lubczykiem
  • Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
  • Zupa z cukinią i gnocchi
  • Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

Przygotowanie

90 min
  • Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną - Krok 1

    20 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.
  • Krok 2

    2 min
    Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.
  • Krok 3

    8 min
    W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.
  • Krok 4

    2 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.
  • Klopsiki z piekarnika - Krok 1

    1 min
    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
  • Krok 2

    2 min
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  • Krok 3

    5 min
    Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.
  • Krok 4

    30 min
    Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.
  • Grzanki - Krok 1

    2 min
    Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.
  • Krok 2

    1 min
    Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    15 min
    Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.
  • Krok 4

    1 min
    Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną - Krok 1 z 13

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 2 z 13

Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 3 z 13

W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 4 z 13

Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 5 z 13

Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Klopsiki z piekarnika - Krok 1 z 13

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 2 z 13

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 3 z 13

Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 4 z 13

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Grzanki - Krok 1 z 13

Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 2 z 13

Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 3 z 13

Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 4 z 13

Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    53 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

    1 godz 29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu