Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Woda
1 
Mała marchewka
1 
Mała pietruszka
1  kawałek
Seler
2  opakowań
Zupa ogórkowa Jak u Mamy WINIARY
2  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
25  dag
Mięso mielone wołowe (może być wieprzowe)
1 
Jajko
4  łyżek
Bułka tarta
1 
Mała Cebula
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Opcjonalnie: łyżeczka suszonej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
2 
Bułka
2  łyżek
Oliwa lub olej (u mnie słonecznikowy)
trochę
opcjonalnie: duża szczypta czosnku granulowanego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.27 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcze
24.24 g
Wartość energetyczna
461.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kremowa zupa ogórkowa? Dlaczego nie! To świetna alternatywa dla tradycyjnej ogórkowej przygotowywanej z ziemniakami i ryżem. Gęstości nadają zupie warzywa wykorzystane do przygotowania wywaru, nie trzeba dodawać więc ziemniaków ani ryżu – te dodatki można wykorzystać do zagęszczenia zupy, kiedy mamy już wywar i nie musimy przygotowywać go od początku.

Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam Zupę ogórkową Jak u Mamy Winiary, dzięki czemu zupa jest idealnie doprawiona, a jej smak pozostaje delikatny, bez charakterystycznego mocno kwaśnego smaku zupy przygotowywanej w tradycyjny sposób. W każdym opakowaniu Zupy ogórkową Jak u Mamy Winiary, poza kwaszonymi ogórkami, znajdziecie suszone warzywa, które także dodają jej wspaniały aromat.

Delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw będzie świetnie smakować z chrupiącym dodatkiem, na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej sycąca, podajmy ją z klopsikami. Przepis na lekkie pieczone klopsiki i chrupiące grzanki znajdziecie poniżej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.


Poznaj nasze inne przepisy na zupy przygotowane na wywarze warzywnym!

  • Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
  • Ramen wegetariański
  • Bulion warzywny z lubczykiem
  • Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
  • Zupa z cukinią i gnocchi
  • Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

Przygotowanie

90 min
  • Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną - Krok 1

    20 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.
  • Krok 2

    2 min
    Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.
  • Krok 3

    8 min
    W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.
  • Krok 4

    2 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.
  • Klopsiki z piekarnika - Krok 1

    1 min
    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
  • Krok 2

    2 min
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  • Krok 3

    5 min
    Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.
  • Krok 4

    30 min
    Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.
  • Grzanki - Krok 1

    2 min
    Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.
  • Krok 2

    1 min
    Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    15 min
    Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.
  • Krok 4

    1 min
    Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.
Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Kremowa delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną - Krok 1 z 13

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 2 z 13

Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 3 z 13

W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 4 z 13

Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 5 z 13

Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Klopsiki z piekarnika - Krok 1 z 13

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 2 z 13

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 3 z 13

Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 4 z 13

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Grzanki - Krok 1 z 13

Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 2 z 13

Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 3 z 13

Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.

Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

Krok 4 z 13

Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    53 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

    Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

    1 godz 29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu