Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa ogórkowa? Dlaczego nie! To świetna alternatywa dla tradycyjnej ogórkowej przygotowywanej z ziemniakami i ryżem. Gęstości nadają zupie warzywa wykorzystane do przygotowania wywaru, nie trzeba dodawać więc ziemniaków ani ryżu – te dodatki można wykorzystać do zagęszczenia zupy, kiedy mamy już wywar i nie musimy przygotowywać go od początku.
Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam Zupę ogórkową Jak u Mamy Winiary, dzięki czemu zupa jest idealnie doprawiona, a jej smak pozostaje delikatny, bez charakterystycznego mocno kwaśnego smaku zupy przygotowywanej w tradycyjny sposób. W każdym opakowaniu Zupy ogórkową Jak u Mamy Winiary, poza kwaszonymi ogórkami, znajdziecie suszone warzywa, które także dodają jej wspaniały aromat.
Delikatna zupa ogórkowa ze śmietaną na wywarze z warzyw będzie świetnie smakować z chrupiącym dodatkiem, na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej sycąca, podajmy ją z klopsikami. Przepis na lekkie pieczone klopsiki i chrupiące grzanki znajdziecie poniżej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Poznaj nasze inne przepisy na zupy przygotowane na wywarze warzywnym!
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, zostaną później zmiksowane. Zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania uzupełniamy wygotowaną wodę.
Kiedy wywar będzie gotowy, zdejmujemy garnek z kuchenki, miksujemy jego zawartość. Otrzymamy niezbyt gęsty krem, który nabierze gęstości się po dodaniu zupy ogórkowej.
W 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość obu torebek z zupą, dodajemy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie kremową konsystencję, miksujemy zupę. Jeśli wolimy, aby w zupie pozostały apetyczne kawałki warzyw z zupy ogórkowej, pomijamy ponowne miksowanie.
Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy.
Zupę podajemy z dodatkiem śmietany, z grzankami lub klopsikami.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą i łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Z mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy niewielką ilością oleju, aby klopsiki nie przywarły.
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 st. C (z termoobiegiem 180st. C) 30 minut, w połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.
Bułki kroimy w kosteczkę (najlepiej mieć pieczywo „wczorajsze”, łatwiej się je kroi), przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, możemy dodać czosnek granulowany, mieszamy.
Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. około 15 minut, do zrumienienia.
Grzanki podajemy jako dodatek do zup kremów.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0