Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi i ziemniakami
35min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.06 g
Węglowodany
8.58 g
Tłuszcze
7.87 g
Wartość energetyczna
109.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
15 min
Ogórki małosolne ścieramy na tarce o dużych oczkach (obieranie ogórków nie jest konieczne) i podduszamy je na maśle ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy i gotujemy 5 minut.
Krok 3
10 min
W wyższym naczyniu rozprowadzamy zawartość dwóch opakowań z zupą ogórkową w 0,7 l wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, zagotowujemy i gotujemy 10 minut często mieszając.
Krok 4
2 min
Pod koniec gotowania dodajemy do garnka podduszone na maśle ogórki małosolne.
Krok 5
3 min
Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem
Dylematy na temat zupy ogórkowej nie muszą dotyczyć tylko dodatku, z którym się ją gotuje. Ziemniaki czy ryż? Oto jest pytanie, ale nie jedyne, które pojawia się w mojej głowie, kiedy myślę o ogórkowej. W wersji tradycyjnej, a może krem? Z ogórkami kiszonymi, a może zupełnie inaczej? Bo może być inaczej, choć równie pysznie.
Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi to sposób na ogórkową inną niż wszystkie. Zupa jest łagodniejsza w smaku, choć wciąż przyjemnie kwaśna, bo przygotowana z Zupą ogórkową Jak u Mamy Winiary, w której znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw, a w nich ogórki kwaszone, a dodatkowo idealnie dobrane przyprawy. Ta ogórkowa nie może się nie udać!
Ogórki małosolne przed dodaniem do zupy podduszamy na maśle, dzięki czemu nabierają łagodnego maślanego smaku i aromatu. Można je obrać, ale jeśli lubicie dobrze wyczuwalne ich kawałki w zupie, zetrzyjcie je razem ze skórką. W czasie duszenia dodałam do ogórków ząbek czosnku i nieduży baldach kopru, który oddał swój cudowny aromat. Oczywiście baldach, czyli kwiatostan kopru, nie jest konieczny, ale w sezonie na ogórki małosolne jest duże prawdopodobieństwo, że i Wy macie go w kuchni. Jeśli tak jest, nie rezygnujcie z tego dodatku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 duże porcje zupy.
Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi to sposób na ogórkową inną niż wszystkie. Zupa jest łagodniejsza w smaku, choć wciąż przyjemnie kwaśna, bo przygotowana z Zupą ogórkową Jak u Mamy Winiary, w której znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw, a w nich ogórki kwaszone, a dodatkowo idealnie dobrane przyprawy. Ta ogórkowa nie może się nie udać!
Ogórki małosolne przed dodaniem do zupy podduszamy na maśle, dzięki czemu nabierają łagodnego maślanego smaku i aromatu. Można je obrać, ale jeśli lubicie dobrze wyczuwalne ich kawałki w zupie, zetrzyjcie je razem ze skórką. W czasie duszenia dodałam do ogórków ząbek czosnku i nieduży baldach kopru, który oddał swój cudowny aromat. Oczywiście baldach, czyli kwiatostan kopru, nie jest konieczny, ale w sezonie na ogórki małosolne jest duże prawdopodobieństwo, że i Wy macie go w kuchni. Jeśli tak jest, nie rezygnujcie z tego dodatku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 duże porcje zupy.
Komentarze 0