Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

0
1 godz 44 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
3  ząbków
120  ml
Śmietana 12%
2 
Żółtko
100  g
Parmezan
5 
Ziaren ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
0.5  łyżeczka
Suszona bazylia
0.5 
Bagietka
3  łyżek
Masło
80  g
Orzechy ziemne
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.26 g
Węglowodany
30.41 g
Tłuszcze
31.71 g
Wartość energetyczna
480.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

104 min
Krok 1
6 min
Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
Krok 2
3 min
Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.
Krok 3
3 min
Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
Krok 4
3 min
Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
Krok 5
2 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
Krok 6
2 min
Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Krok 7
60 min
Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
Krok 8
3 min
Gotowy bulion przecedzić.
Krok 9
3 min
Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
Krok 10
3 min
Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
Krok 11
2 min
Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
Krok 12
3 min
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.
Krok 13
4 min
Grzanki zrumienić na maśle.
Krok 14
4 min
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
Krok 15
3 min
Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.
Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 1 z 15

Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 2 z 15

Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 3 z 15

Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 4 z 15

Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 5 z 15

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 6 z 15

Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 7 z 15

Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 8 z 15

Gotowy bulion przecedzić.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 9 z 15

Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 10 z 15

Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 11 z 15

Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 12 z 15

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 13 z 15

Grzanki zrumienić na maśle.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 14 z 15

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Krok 15 z 15

Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.

Comfort food, czyli pochodzące z języka angielskiego określenie na jedzenie, które wprawia w dobry nastrój i powoduje, że w miarę konsumowania zaczynamy się czuć lepiej i przyjemniej. Nagle robi nam się w środku zaskakująco ciepło, po prostu błogo. Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi to danie, które doskonale wpisuje się w powyższy opis.

Przyrządzona na bazie aromatycznego bulionu, z dodatkiem włoskiego sera parmezan, śmietany i żółtek to jedna z najbardziej aksamitnych zup, jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek jeść. Kremową konsystencję przełamują chrupiące grzanki, zrumienione na klarowanym maśle i uprażone orzechy ziemne. Dodatek masła to coś, co sprawia, że każda potrawa zyskuje na smaku. Nie odmawiajmy go sobie zatem zbyt często.

Grzanki pojawiają się również w tych przepisach:

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika